Både Hattfjelldal, Hemnes, Rana, Narvik, Vik, Bremanger og Kvinesdal har i formannskapsmøter mandag vedtatt å stanse all videre betjening av sine DnB Nor-lån.

Kommunene Hattfjelldal, Hemnes, Rana, Narvik, Vik, Bremanger og Kvinesdal hevder seg ført bak lyset av DnB NOR i forbindelse med Terra-saken, og nekter å tilbakebetale lån på i overkant av 1 milliard kroner.

Haugesund og Narvik har også lån i Depfa Bank på 427 millioner kroner som de heller ikke lenger vil betjene.

Årsaken er at myndighetene har konkludert med at det dreier seg om ulovlige lån etter kommuneloven.

– Dette kommer som en direkte konsekvens av at Justisdepartementets lovavdeling, Kommunal- og regionaldepartementet, Riksrevisjonen, fylkesmennene, kommunenes egne juridiske rådgivere og professor dr. juris Hans Petter Graver har konkludert med at det dreier seg om ulovlige lån etter kommuneloven, skriver kommunene i en felles kunngjøring.

Vil overføre salgsvederlaget
Formannskapene har også gitt ordførerne fullmakt til å utbetale salgsvederlaget for verdipapirene kjøpt gjennom Terra Securities ASA til DnB Nor, knapt 390 millioner kroner, som kommunene mottok gjennom separatistretten.

– På lag med Terra
Kommunene hevder at bankene spilte på lag med Terra om utarbeidelsen av avtalekonstruksjonen.

– Kommunen var selvfølgelig helt uten mulighet og kompetanse til å overprøve Norges største banks vurdering av om dette var lån. DnB NOR var kjent med at disse låneopptakene ble gjort for å investere i verdipapirer. Det er etter kommuneloven forbudt for kommuner å låne til slike investeringer, og låneavtalene er følgelig ugyldige, skriver kommunene.

Kommunene erklærer låneopptaket som ugyldig. De vil imidlertid betale tilbake restoppgjøret som er mottatt fra konkursboet etter realisasjonen av verdipapirene kjøpt gjennom Terra Securities.

– På bakgrunn av sakens forhistorie og Depfa Banks samarbeid med Terra overfor kommunen, anser kommunene dette som et endelig oppgjør, heter det i en pressemelding om Depfa Bank-lånene fra kommunene Narvik og Haugesund.

– Ingen reaksjoner
Ordfører Karen M. Kuvaas (Ap) i Narvik kommune er svært fornøyd med vedtaket.

– Dette er helt i tråd med det som vi for så vidt har gått etter en god stund. Det var veldig viktig for oss å få et formannskapsvedtak som sier at vi stopper innbetalingen til det som er ulovlige lån, sier Kuvaas til NTB.

– Det går ikke på at vi ikke klarer å betjene lånene, det er helt andre begrunnelser for det vi nå gjør, sier Kuvaas.

Søndag ble det kjent at Narvik og Hattfjelldal ligger an til å bli innmeldt i ROBEK-registeret, som innebærer streng statlig kontroll av kommuneøkonomien.

Kuvaas sier at hun foreløpig ikke har mottatt noen reaksjoner fra DnB NOR etter at vedtaket ble kjent.

– Dette er et forhold mellom kommunene og DnB NOR, og derfor ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa gjennom sin presserådgiver sent mandag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.