Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har ingen ideologiske innvendinger mot Offentlig Privat Samarbeid (OPS) i sykehussektoren, men sier han personlig er tvilende til om det er noen god løsning.

Høyres nestledere Bent Høie og Jan Tore Sanner sa i Dagens Næringsliv forrige uke at de ønsker en ny modell for investeringer i norske sykehus. De ønsker blant annet at OPS-ordningen skal kunne benyttes ved utbygging av Oslo universitetssykehus og andre påtenkte prosjekter, skriver avisa.

I en OPS-ordning inngår staten en langsiktig avtale med en privat aktør for å finansiere, bygge og vedlikeholde offentlige bygg eller veier. Helseministeren sier han stiller seg kjølig og pragmatisk til utspillet, og sier han personlig er tvilende til om OPS er noen god løsning.

– Det er ikke noen dokumentasjon for at slike løsninger er kostnadseffektive. Private skal også ha sine marginer og overskudd, sier Støre.

Han sier han føler med den konservative britiske statsministeren David Cameron som berget i land alle OPS-prosjektene til forgjengeren Tony Blair.

– Jeg ser ikke at Høyre kommer med noe moderne svar på å gjøre gode sykehusinvesteringer, sier han.

Støre mener det viktigste ikke er hva private skal kunne gjøre, men hvilket kontraktsforhold man har til private.

– Det er jo private som bygger og gjør vedlikeholdsarbeidet også i dag, og jeg oppfordrer regionene til å få maksimalt ut av kontraktene, sier statsråden.

Les også: Høyre lover å holde fingrene unna sykelønn
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.