Finansminister Kristin Halvorsen (SV) vil ikke være like rundhåndet med penger som hun har vært de siste årene.

Årsaken er først og fremst finanskrisen og den økte bruken av oljepenger den har ført med seg. En del av innstrammingen vil derfor bestå i at alle de ekstraordinære utgifter i år ikke blir ført videre i 2010. Det synes opplest og vedtatt at neste år skal handlingsregelen for bruk av oljepenger holdes.

På den annen side har regjeringspartiene vært rause med løfter i valgkampen og lekket godbiter fra neste års statsbudsjett for å tekkes velgerne. Det er duket for problemer med å innfri dem alle.

I alle fall er det ingen grunn til å tvile på at budsjettforhandlingene i regjeringen har vært krevende.

Fasiten kommer tirsdag 13. oktober klokken 10. Følg med på DN.no!

Hver fjerde krone til helse
Den største utgiftsposten på budsjettet er helse- og omsorgssektoren. Det store problemet er hvordan man skal stanse veksten og få mer helse og omsorg ut av hver krone.

I år går hver fjerde krone av statsbudsjettet til helse- og sosialtjenester. Samhandlingsreformen er regjeringens hovedsvar. Hovedmålet med denne er å få mer helse ut av de kronene det offentlige pøser inn i systemet. Neste års budsjett vil derfor etter alt å dømme varsle en omlegging av store deler av finansieringen.

Det har kommet flere lekkasjer, ikke om innstramninger, men om økte bevilgninger. Blant annet lover statsministeren 2.500 nye omsorgs- og tilsynsplasser i eldreomsorgen neste år til en pris av 1,3 milliarder kroner.

Kultur prioritert
Skal man tro lekkasjene, vil kultur i vid forstand bli en budsjettvinner.

Momsen på dugnadsarbeid, fotballdrakter og korpsinstrumenter vil bli avviklet. Den nye momsordningen innføres fra januar 2010.

Det skal øremerkes 40 millioner kroner til kulturskolene som et første skritt i en storsatsing.

Regjeringen har også kommet med et nytt kulturløft der én prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur innen 2014. Det første skrittet mot målet blir tatt på 2010-budsjettet.

En av institusjonene som blir tilgodesett er Den Norske Opera & Ballett, som sammen med andre kulturtiltak får nyte godt av 54 millioner kroner

Rentefrie lån og mer SFO
På skolesektoren vil arbeidet med oppussing av skolebygg fortsette med at kommunene vil bli tilbudt rentefrie lån på i alt to milliarder kroner neste år. I år ble summen økt til tre milliarder på grunn av finanskrisen, men i 2010 vil tilbudet være tilbake på to milliarder kroner.

Ellers synes det klart at regjeringen vil tilby en time gratis SFO med leksehjelp per uke fra årsskiftet. Prislappen for 2010 er på nesten 360 millioner kroner.

Andre lekkasjer
Av lekkasjene ellers er at kommunene skal få to milliarder kroner mer enn det ble varslet i vår. Disse pengene skal blant annet gå til barnehageplasser.

Det vil bli 100 millioner kroner mer til bredbånd i distriktene. Bistanden til verdens fattigste opprettholdes på drøyt 26 milliarder kroner, noe som er en prosentvis økning av BNP-andelen.

Overføringene til Innovasjon Norge vil øke med over 1 milliard kroner. Utjevningsordningen for bensin til distriktene skal økes med 20 millioner kroner slik at bensinen i distriktene blir billigere.

Videre skal det brukes 100 millioner kroner til miljøteknologi, og staten skal betale for rassikring av E 16 ved Gudvangen i Aurland i Sogn og Fjordane.

Les også: Overraskende finanstopp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.