Det blir kamp om minstelønn på Høyres landsmøte i Oslo til helgen. Partiets største fylkeslag foreslår en felles norsk minimumslønn etter amerikansk modell.

Forslaget møter motstand hos partiets arbeids- og sosialpolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen, som frykter minstelønn vil svekke arbeidstakernes rettigheter, skriver Klassekampen. Han frykter at minstelønnen i praksis vil bli en makslønn.

– Jeg er veldig skeptisk. I verste fall blir minstelønnen i praksis en makslønn, og arbeidsgiverne får nok et godt argument i kampen mot lønnsøkning, sier Isaksen.

Forslaget om statlig minstelønn kommer fra Oslo Høyre. Fylkesleder Michael Tetzschner sier hensikten med forslaget er å bekjempe sosial dumping.

– Arbeidsinnvandring fra EU og EØS-området har mange steder ført til uakseptabelt lave lønninger. På sikt vil det ha en voldsom rivningseffekt også på det organiserte norske arbeidsmarkedet, sier Tetzchner.

– Dersom vi ikke hadde hatt en arbeidsinnvandring lik den vi har, hadde vi kanskje ikke hatt behov for minstelønn. Men den nye situasjonen skriker etter statlig regulering, sier han.

Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) går inn for en statlig minstelønn. NHO og Fellesforbundet har ikke tatt standpunkt til ideen.

Les også: Høyre stuper - Ap bykser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.