I mai 2009 nedsatte regjeringen Brockmann-utvalget for å vurdere «hvordan den norske velferdsmodellen fungerer i en tid med økt inn- og utvandring».

Tirsdag la utvalget frem sin rapport som viste eksplosiv vekst i sosiale ytelser til folk som bor i utlandet.

De samlede utbetalingene fra NAV Internasjonalt har økt fra 2,2 milliarder kroner i 1998 til 4,3 milliarder kroner i 2008.

Ifølge rapporten som ble lagt frem igår topper Sverige foran Spania hvor nordmenn bosetter seg med NAV-penger.

Også svensker som har jobbet i Norge nyter godt av norske sosialytelser.

-Hele verdens sosialkontor
Leder for Svenskeforeningen i Norge, Niklas Johansson, sier til VG at mange svensker oppfatter at Norge ser på seg selv som hele verdens sosialkontor.

Johansson sier NAV-ordningene er mye bedre enn i Sverige, og at mange svensker får hakeslepp når de hører hvor gode de er.

- Det finnes helt klart eksempler på svensker som tar med seg NAV-støtten til Sverige for å få mest mulig igjen for pengene. Det er jo også helt lovlig, sier Johansson til avisen, men presiserer at han ikke tror svenskene spekulerer i å snylte på NAV-godene.

Han mener Norge burde indeksregulert NAV-støtten som personer tar med seg til utlandet.

Les også: - Oljepengene er ingen vaksine

<b>SV vil tvinge trygdemottakere over i jobb</b>


<b>Slik svindles Norge</b>

<b>- Vi lider av medikalisering</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.