Aldri før har sykefraværet i Norge vært høyere enn tredje kvartal i år. Økningen er størst blant menn i næringer som er hardest rammet av finanskrisen.

I andre kvartal i år var fraværet 7,1 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. På årsbasis nærmer fraværet seg nesten 9 prosent, skriver Bergens Tidende.

Sykere menn
De samlede fraværstallene for tredje kvartal, som offentliggjøres fredag, er ifølge Bergens Tidende dramatisk mye høyere enn det regjeringen la til grunn da statsbudsjettet ble presentert for to måneder siden.

Fra 1989 og fram til i fjor økte forskjellen på menns og kvinners sykefravær fra 36 til 77 prosent. Men under finanskrisen i år ble trenden brutt.

Nå er det først og fremst menns fravær som øker. Her er økningen på 10,7 prosent fra andre kvartal 2008 til samme kvartal i år. Økningen blant kvinner har vært mye lavere.

Dramatisk økning
Utgiftene til folketrygden øker dramatisk og kan ende på 37 milliarder i 2009 som følge av at sykefraværet bare stiger og stiger. Konsekvensen er at alle prognoser og budsjetter sprekker.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har fryktet en slik utvikling. 18. november ga han et forvarsel om hva de nye tallene vil vise da han sa at «ny informasjon fra Arbeids- og velferdsdirektoratet tyder på at det trygdefinansierte sykefraværet per sysselsatt kan øke med 10 prosent fra 2008 til 2009».

Det kan betyr at Stortinget kan ha bevilget over 4 milliarder kroner for lite til den folketrygdfinansierte syketrygden når regnskapet for 2009 skal gjøres opp en gang til neste år.

Les mer fra DN.nos serie "Et sykere Norge":

Vil ha slutt på «gratis» sykdom

Slakter nordmenns arbeidsmoral

- Mange av disse kunne muligens vært i arbeid


Dobbelt så syke i Norge

Frykter «hollandsk syke» i Norge


Høyest sykefravær i barnehagene


Sykefraværet høyest i kommunene

Halverte sykefraværet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.