Under rettssakens fjerde dag konfronterte aktor Christian Stenberg TA Invest-gründer Per Sten Andersen med flere av hans egne brev til medlemmene av aksjespareklubben.

Aktor var spesielt opptatt av hva Andersen hadde skrevet i velkomstbrevet som ble sendt til alle nye medlemmer.

I brevet står det at Per Sten og Finn skal starte forsiktig med aksjetradingen.

- Hvem er Finn? spør aktor.

- Det var et medlem jeg møtte på et kurs i aksjeforeningen. Han drev med aksjerspareklubber, i allefall én. Han lovet meg på telefonen at han skulle hjelpe meg. Tror han er borte. Men det vet jeg ikke, svarte Andersen.

- Var det noe realitet i at Per Sten og Finn skulle starte forsiktig med aksjer?

- Altså, det ble tidlig klart at det var Eva som kunne dette, svarte Andersen, som under rettssaken har skjøvet alt ansvaret for bedrageriet over på sin tidligere samboer.




Kort start
Per Sten Andersen og Eva Karin Haugen står begge tiltalt for å forledet 239 fornærmede til å investere totalt 313 millioner kroner i noe som i ettertid har vist seg å være en bløff.

- Er dette uttrykk for at det er uriktigheter fra dag én? ville aktor vite.

- Ikke fra dag én, men starten var veldig mye kortere enn den skulle ha vært.

- Hva er etternavnet til Finn?

- Nei. Jeg har prøvd å finne den lappen med telefonnummeret hans, men jeg har ikke funnet det. Vi møttes på dette møtet, og vi hadde veldig god kontakt. Jeg har nok hatt veldig mange venner jeg bare har hatt fornavn og telefonnummeret på, fortsatte den pensjonerte mattelæreren.

Brukt opp
Aktor boret også i det som fremstår som logiske brister mellom det Andersen har fortalt tidligere under rettssaken, og hva han har opplyst i sine månedlige oppdateringer til medlemmene.

Andersen har forklart at han hele tiden trodde på samboerens forkl#229er om at medlemmenes kunder var trygt investert i verdipapirer. Én tredel av kapitalen var i lett omsetlige aksjer, en annen tredel i rentepapirer med lengre forfall og den siste tredelen i opsjoner eller sikringspapirer, som man heller ikke kunne gå ut av uten videre.

Ifølge Andersen ble det gjennom 2007 og spesielt i 2008 problemer med å innløse medlemmer som ville ut. Årsaken var at den tredelen av kapitalen som hadde vært i aksjer var solgt for å innløse andre medlemmer.

Døgnet rundt
Samtidig skriver Andersen i brev til medlemmene at de jobbet fra klokken 9 om morgenen til 22.30 på kvelden med å trade aksjer både i Oslo og New York.

- Hva slags arbeidsmengde var det når det ikke var noe igjen av den tredelen som gikk på trading?

- Det var nok mer et hjertesukk, svarte Andersen, som tidligere i rettssaken har sagt at han har lett for å furte.

Les også: Betjente privat boliggjeld på 70 mill. på lektorpensjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.