Dermed kan verditap ha blitt dyttet inn i stadig nye obligasjoner i stadig mer usikre markeder, skriver Dagens Næringslivs lørdagsavis.

Nordlandskommunene Hemnes, Hattfjelldal, Narvik og Rana har skiftet ut sine investeringer en rekke ganger, etter råd fra Terra Securities. Til tross for forsikringer om det motsatte, har risikoen bare økt.

Fri tøyler i Narvik
Dagens Næringsliv viser erf#229ene fra Narvik som et eksempel på dette. Administrasjonen i Narvik kommune fikk frie tøyler til å gamble med kommunens fremtidige kraftinntekter av politikerne i 2004.

«Terra har utviklet en modell for restrukturering av fremtidige inntekter for kommuner, med hensikt å øke den forventede avkastningen,» skriver administrasjonssjef Trond L. Hermansen i finansrapporten for 2005.

– Er flytting mellom ulike obligasjoner gjort for å skjule tap?

– Nei, vi har reelt sett et overskudd på tre-fire millioner kroner hittil før denne saken kom opp i august i år, sier Hermansen til DN.

- Gratis lunsj
I egen finansrapport for 2006 har administrasjonssjefen imidlertid advart at CDO-obligasjonene ikke er helt sikre.

Han understreker at kommuner ikke bør gjøre «de store krumspringene». «Men der kommunen kan se sitt snitt til å hente ut større avkastning enn hva bankrenten gir, uten å ta noen nevneverdig risiko, så bør kommunen ta disse mulighetene». Det er dette som, før boblen sprekker, internt blir omtalt som en «gratis lunsj».

Etter at Terra-skandalen sprakk, er ikke tonen lenger så optimistisk. Administrasjonssjefen i Narvik er ikke lenger så sikker på at det finnes gratis lunsj eller at han har fått all relevant informasjon fra Terra.

Går gjennom med lupe
– Kan alt gå tapt?

– De resterende investeringene skal være gjort i svært sikre instrumenter og skal ikke påvirkes. Vi har stolt på forsikringene fra Terra, men denne saken viser vel at det skal man være forsiktig med. Nå går vi gjennom alt med lupe, sier Hermansen.

Han sier det vil bli laget en rapport over de resterende 190 millioner kronene.

– Vi skal gå gjennom også denne porteføljen så fort vi får pusten igjen, sier Hermansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.