Igår var Ryanair-sjef Michael O'Leary på svipptur til Norge. Der la han frem sitt syn på arbeidsforholdene til kabinpersonalet og pilotene som jobber ombord i flyselskapets fly.

Les også: Fnyser av "slavekontrakter"

Ryanair-sjefen mener kabinansatte i Ryanair både har god lønn og gode arbeidsvilkår og stiller seg uforstående til påstander om en fryktkultur.

Diskusjonen rundt arbeidsforholdene i Ryanair har blusset opp etter at flyvertinnen Alessandra Coccas saksøkte Ryanair for usaklig oppsigelse.

- Dette kommer til å bli en lang kamp, sier Vegard Einan til DN.no.

Han er nestleder i arbeidstagerorganisasjonen Parat, som organiserer en stor del av de ansatte i luftfarten i Norge.

Styrer mot Høyesterett
Før Coccas arbeidsrettssak kan komme for Moss tingrett er Parat, på vegne av kvinnen, er det mange hindre som må forseres. Det er først om fremst striden om hvilket lands lover som skal gjelde som partene må få avklart.

- Det er en sak vi venter at vil gå helt til Høyesterett, sier Einan.

Søksmålet fra Parats advokat Christen Horn Johannessen leveres fra tingretten til Ryanair i disse dager. Deretter har det irske flyselskapet tre uker på å komme med sitt tilsvar. Det er ventet at Ryanair vil avvise at selskapet skal møte for en norsk rett. Selskapet mener det kun har plikt til å følge irsk lovgivning, siden det er der selskapet er registrert.

Mener norsk arbeidsmiljølov gjelder
- Vi er nødt til å få en dom om lovvalget. Vi mener det er den norske arbeidsmiljøloven som gjelder for de ansatte som jobber fra basen på Rygge, sier Einan.

Først når det er avklart med en rettskraftig dom kan den eventuelle arbeidsrettssaken mellom den oppsagte flyvertinnen og flyselskapet begynne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.