For å sikre at norske forbrukere har tilgang på nok smør gjennom høsten har Tine i brev til Statens landbruksforvaltning (SLF) bedt om nedsettelse av toll på importert smør for alle aktører i perioden 1. september til midten av oktober. Det skriver Tine i en pressemelding.

Øker fortsatt
Tine merker at etterspørselen etter smør blant norske forbrukere fortsetter å øke. Det produserer rett og slett for lite smør i Norge til å dekke etterspørselen. Underproduksjonen for resten av 2012 er beregnet til 1000 og 1500 tonn smør utover det som finnes i markedet i dag.

– En tollnedsettelse i en periode vil bidra til at alle aktører som ønsker det kan importere smør til en lavere tollsats. Dette er normalt også for norske landbruksprodukter hvor etterspørselen ikke dekkes av norsk produksjon, for eksempel kjøtt, sier direktør for rådgiving og medlem Johnny Ødegård i Tine.

Tine venter at beslutningen fra landbruksmyndighetene vil komme i løpet av kort tid.

Skal sikre smør til forbrukerne
En av Tines oppgaver er å være markedsregulator. Det innebærer at sammenslutningen skal sikre nok melk i Norge og levere melk til alle aktører som vil ha melk. To ganger i år har Tine bedt myndighetene om økte kvoter for melkeprodusentene. Økningen i kvotene for 2012 er derfor økt med totalt seks prosent i forhold til 2011.

– Hittil i år er økningen på 21 millioner liter kumelk. Dette er likevel ikke nok til å dekke det økte smørbehovet i markedet på grunn av den sesongmessige nedgangen på melk om sommeren og lav fettandel i melken, sier Ødegård.

Mager melk
Norske melkebønder sliter med å dekke behovet for fett uten samtidig å skape et overskudd av de øvrige delene i melken som har få anvendelsesområder. Det er nok melk på vei inn, men det er for lite fett i den, forklarer bøndenes regulator. Derfor foreslår Tine om å løse fettmangelen med import av smør.

Tine mener effektene av alle gjennomførte tiltak i 2011 og en eventuell tilgang på smør via import, vil gi smørleveranser som dekker etterspørselen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.