De to tiltalte har ifølge Økokrim ulovlig overført mer enn 222 millioner kroner til utlandet i perioden 2001-2005.

Ifølge statsadvokat Geir Kavlie har mye av pengene gått til områder i Nord-Irak. Mye skal ha vært overført direkte fra personer i Norge til personer i utlandet, utenom det ordinære bankvesenet, og uten dokumentasjon.

- Omfangsmessig er dette den største Hawala-saken vi har hatt til nå, sier Kavlie til Dagbladet.no.

Vanskelig å finne mottakerne
Noe av pengene har gått direkte, mens noe er sendt via omveier, som mottakere i Hellas. Kavlie sier til Dagbladet.no at det er vanskelig å vite hvem som er de relle mottakerne når man ikke kan følge pengene direkte.

Begge de tiltalte drev i perioden 2001-2005 betalingsformidling til utlandet mot vederlag, såkalt "Hawala"-virksomhet, uten tillatelse fra Norges Bank.

"Hawala" er et system som benyttes for å overføre penger til utlandet utenom det ordinære bankvesenet. Dette uformelle systemet brukes i Midtøsten, Afrika og Asia. Ifølge nettleksikonet wikipedia.org brukes det ofte av innvandrere som vil sende penger hjem til sine opprinnelsesland.

Rent praktisk foregår dette ved at pengene overføres via et nettverk av hawala-meglere.

For dårlige undersøkelser
Pengene i saken der de to nå er tiltalt ble overført uten dokumentasjon, og de tiltalte skal ikke ha gjort tilfredsstillende undersøkelser for å få bekreftet eller avkreftet om transaksjonene hadde tilknytning til utbytte fra straffbare handlinger.

Flere forhold
De to er også tiltalt for brudd på regler om bokføring, regnskapsoppbev#229 og årsoppgjør.

Den ene av de to er også tiltalt for grovt skattesvik, merverdiavgiftsbedrageri, brudd på skattebetalingsloven og regnskapsførerloven. Den andre er tiltalt for hvitvasking.

Ifølge Dagbladet.no er det en 43-åring fra Værøy og en 31-åring bosatt i Drammen som er tiltalt i saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.