Hele 19 av 28 toppsjefer for statlige selskaper har høyere lønn enn statsministeren.

Toppsjefen i Argentum Fondsinvesteringer AS økte lønna med 64 prosent fra 2009 til 2010. Dermed tjente konsernsjef Nils E. Joachim Høegh-Krohn rundt fire millioner kroner mer enn statsminister Jens Stoltenberg, skriver Bergens Tidende.

Det var en bonusordning som i fjor sørget for at Høegh-Krohns faste lønn på vel tre millioner kroner ble økt med over 1,7 millioner kroner. I tillegg kommer andre godtgjørelser som for eksempel bil, telefon og aviser.

Toppsjefene i NSB (29,6 prosent), Mesta (28,4 prosent og Avinor (19,8 prosent) fikk også en solid lønnsvekst i en periode der staten selv ba om moderasjon hos folk flest.

- Må forholde seg til virkeligheten
Leder i LO Stat, Tone Rønholdtangen, mener lønnsøkningen på 63,9 prosent for Høeg-Krohn er helt ubegripelig..

– Jeg drar for tiden rundt i Norge og snakker til LO-medlemmer om moderasjon i det kommende lønnsoppgjøret. Det er medlemmene med på. Men da må også lederne vise moderasjon, sier hun.

Lønnsforsker og førsteamanuensis Ole Skalpe ved BI i Oslo hever ikke på øyenbrynene over tallene.

– Jeg er enig at det kan virke pussig at lederen for et så lite statlig selskap skal tjene nesten fire millioner kroner mer enn Jens Stoltenberg. Men Høgh-Krohn kommer fra et miljø i det private finansmarkedet der mange tjener 10 millioner kroner eller mer. Da må staten forholde seg til virkeligheten i den bransjen, sier Skalpe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.