- Sentrum er mest verdt når vi står samlet. Uansett hvilken vei vi finner i regjeringsforhandlingene, så er det sammen med Kristelig Folkeparti, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Hun ønsker å ta livet av alle spekulasjoner rundt om Venstre er så regjeringskåt at partiet er villig til å ta makt alene hvis Høyre og Fremskrittspartiet frister med stor nok politisk innflytelse. Spekulasjonene kom opp før valget og skjøt ytterligere fart valgnatten, da det viste seg at Venstre – eller KrF – alene vil bidra til å sikre flertall sammen med de blåblå.

Kan bli overkjørt
Slik NTB forstår det nå, frykter Venstre, med en oppslutning på 5,2 prosent, å bli fullstendig overkjørt av Frp og Høyre, som til sammenligning har over 43 prosent av stemmene i ryggen. Et samlet sentrum vil stå bedre rustet i konflikter med en slik maktfaktor.

I likhet med KrF-leder Knut Arild Hareide vil heller Venstre-lederen hoppe av sentrum-høyre-prosjektet – selv om det virker høyst usannsynlig med den politiske situasjonen etter valget.

- Sentrum styrket seg ved dette valget, og Venstre er det partiet som ved siden av Høyre går mest fram, både når det gjelder prosenter og mandater. Fremskrittspartiet går på sin side tilbake med 6,6 prosentpoeng, poengterer hun.

Forhandlinger avgjør
- Det er fortsatt slik at det er forhandlingene oss imellom som avgjør hvordan det er lettest å sikre flertall. I denne sammenhengen er Venstre på vippen og spiller en nøkkelrolle.

Allerede tirsdag ettermiddag samlet Grande Venstres sentralstyre for å feire mandagens valgresultat med bløtkake. Der fikk den nye stortingsgruppen i oppdrag å utarbeide et mandat for de borgerlige forhandlingene.

Gruppen øker fra to til ni representanter når det nye Stortinget konstituerer seg 8. oktober, men allerede torsdag møtes stortingsrepresentantene for å utarbeide mandatet.

Les alt om Stortingsvalget på DN.no i dag:
Hareide avskriver ikke sentrum-høyre
Aktuelt med kommunesammenslutninger
Høyeste valgdeltakelse siden 1997
Solberg: - Vi har fått et klart mandat for ny politikk
SV-veteraner mister stortingsplassen
Dette blir regjeringens første jobb
Liten valg-effekt i valutamarkedet
Dette mener Spetalen er regjeringens jobb nummer én
Ørnhøi: SV må tredoble oppslutningen
Slik blir Norge med Erna som sjef
Tøffe forhandlinger venter etter tidenes blåmandag
Klare for blått samarbeid

Kjetil B. Alstadheim kommenterte valget direkte på DN.no

Les også: Bedre styring (Kommentar)

Mest lest på DN.no i dag:
Dette mener Spetalen er regjeringens jobb nummer én
Slik blir Norge med Erna som sjef
Luksusrestaurant vil ha Tjuvholmen for seg selv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.