Regjeringen ser nå på mulighetene for å justere trygdeytelser etter kostnadsnivået i mottakernes hjemland.

Arbeidsdepartementet har igangsatt en full gjennomgang av eksportreglene for alle ytelsene i folketrygden og en vurdering av Norges handlingsrom i EØS-lovgivningen for å endre dagens regelverk. Rapporten ventes ferdig innen utgangen av året, skriver Aftenposten.

- Vi vet at handlingsrommet er begrenset, men vi har altså allerede startet en grundig gjennomgang for å se på mulighetene for å endre regelverket dersom det skulle være behov for det, sier Jan-Erik Støstad (Ap), statssekretær i Arbeidsdepartementet, til avisen.

Ettersom kostnadsnivået i Norge er svært mye høyere enn i eksempelvis Polen, Litauen og Thailand, innebærer det at mange mottakere risikerer å få avkortet velferdsytelsene sine sammenlignet med i dag.

- Disse rettighetene ligger inne i EØS-avtalen, og en del økt eksport er naturlig og ikke overraskende i lys av den store arbeidsinnvandringen. Men vi ser at eksport av velferdsmidler er en utfordring, og vi er enige i at dette er et område det er behov for å se nærmere på, sier Støstad. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.