7,5 milliarder kroner forsvant til utlandet som trygdeeksport i 2012.

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson fra regjeringen har alle den siste tiden advart sterkt mot at norske trygdeordninger kan bli utnyttet av arbeidsinnvandrere.

Også Ap-leder Jens Stoltenberg har advart mot konsekvensene av at det blant annet blir veldig lukrativt for utenlandske arbeidstagere å ta ut kontantstøtten i eksempelvis Polen.

Regjeringen har varslet at den vil stramme inn mulighetene for å ta ut norsk trygd i utlandet. Et av tiltakene som vurderes er å kostnadsjustere utbetalingen til det prisnivået i landet der trygdepengene brukes.

Tallene viser imidlertid at 6,8 milliarder av trygdeeksporten, rundt 90 prosent, går til nordmenn ved at alderspensjon og uførepensjon tas ut i utlandet, skriver Dagens Næringsliv.

I 2011 var det 50.000 utenlandsboende pensjonister. Tallene for 2013 er ifølge DN trolig vesentlig høyere.

Advarer
Nå advarer Venstres Sveinung Rotevatn mot trygdeeksport-debatten som urettmessig rammer innvandrere.

– Trygdeeksport er det perfekte politiske angrepsmål. En kan være tøff mot innvandrere, EØS og trygd på én gang. Problemet er bare at vi snakker om en utgiftspost tilsvarende en desimalfeil i statsbudsjettet. Jeg mener at debatten er preget av kunnskapsløshet, om ikke fordommer mot arbeidsinnvandrere. Politikere som Erna Solberg, Robert Eriksson, Siv Jensen, Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre har vært opptatt av at trygdesystemet utnyttes, men har blåst saken ut av alle proporsjoner. Utlendinger som utnytter systemet er et helt marginalt problem når vi sammenligner med tallene for vanlige pensjonister som bor i utlandet. Noe sier meg at det ikke er denne gruppen Siv Jensen hadde i tankene når hun sa at hun vil se på alle tiltak som kan begrense dette, sier Rotevatn til Dagens Næringsliv.

Han påpeker at flere toppolitikere heller burde snakke om de egentlige utfordringene med velferdsstaten og ikke bare skyte mot innvandrere.

– Vi burde snakke om at vi er omtrent det eneste landet i verden som tilbyr 100 prosent lønn ved sykdom, noe som gjør at vi har det høyeste sykefraværet i hele OECD-området – med årlige utgifter tilsvarende fem ganger mer enn den totale trygdeeksport inklusiv alle pensjoner, sier Rotevatn.

- Sterk vekst
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) er en av dem som rammes av kritikken fra Rotevatn.

– Jeg mener det er veldig viktig å advare mot trygdeeksport, og vi må ha en levende debatt og bevissthet rundt denne problemstillingen. De siste oppdaterte tallene jeg har, er at vi har en årlig eksport av trygdeordninger på 7,5 milliarder kroner mot 4,3 milliarder i 2004. Det viser en sterk vekst i trygdeeksporten, sier statsråd Eriksson til Dagens Næringsliv.

Les hele saken på Ipad og i Dagens Næringsliv mandag.

Les også: Advarer mot alvorlige konsekvenser for norsk økonomi: - Det er klart at det kan være fristende


<b>Stoltenberg advarer mot økt trygdeeksport</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.