Swedbank First Securities tror ikke den påtroppende Høyre/Frp-regjeringen vil gjøre betydelige endringer i de kommende kapitalkravene for banker.

Det skriver meglerhuset i en oppdatering torsdag, ifølge TDN Finans.

Vil fjerne krav
Dagens Næringsliv skriver torsdag at nestleder Ketil Solvik-Olsen i Fremskrittspartiet vil sørge for å fjerne særnorske krav til boliglån når statsbudsjettet legges frem mandag neste uke.

I budsjettet vil den avtroppende rødgrønne regjeringen foreslå nye risikovekter for boliglån og hvorvidt Basel I-gulvet skal videreføres.

Swedbank First Securities venter det vil bli foreslått risikovekter på boliglån på rundt 25 prosent og en videreføring av Basel I-gulvet, noe som vil gi litt strengere krav enn dagens nivå med Basel I-gulv og risikovekter på rundt ti prosent.

Ulike forslag
Tidligere i år sendte Finansdepartementet ut på høring frie ulike forslag på risikovekter for boliglån, hvor vektene varierer fra rundt 20-25 prosent til minst 35 prosent.

Swedbank First-analytikerne mener at det ikke ser ut som uttalelsene i Dagens Næringsliv torsdag er koordinert med det andre regjeringspartiet, Høyre, som sier at de vil avvente forslagene som kommer mandag.

I tillegg viser det i oppdateringen til at den påtroppende regjeringen uttalte i sin regjeringsplattform at de støtter strengere bankregulering, men at de vil arbeide for en nordisk harmonisering.

Gjeldsvekste
Swedbank tror ikke den nye regjeringen vil overstyre Finansdepartementet ettersom strengere krav særlig skal være med på å dempe gjeldsveksten til husholdningene.

Det vises også til at Norges Bank har sagt at de vil ta hensyn til andre bankreguleringskrav når de vil forslå sitt nivå på den motsykliske kapitalbufferen. Dette gjør at lavere risikovekter på boliglån kan gi en høyere motsyklisk buffer.

Swedbank-analytikerne tror den nye regjeringen kun vil gjøre noe hvis de nye risikovektene foreslås i den høye enden (35 prosent).

Det vises til at usikkerheten rundt fremtidige kapitalkrav vil vedvare en stund. Det første forslaget vil komme mandag med statsbudsjettet og deretter vil den nye regjeringen vil ha rundt tre uker på å presentere deres nye budsjett. Den motsykliske bufferkapitalen vil bli besluttet etter at sentralbanken har kommet med sitt råd i desember.

Bankaksjer har den seneste tiden priset inn tøffere krav enn det Swedbank venter vil komme og en risiko for at bankene vil bli tvunget til å hente ny egenkapital, ifølge oppdateringen.

Meglerhuset finner derfor prisingen på aksjene svært attraktiv ettersom sparebankene handles på kurser som er lavere enn bokført verdi samtidig som egenkapitalavkastningen er på rundt 12 prosent.

Det skriver TDN Finans.

Les mer: Vil slette særnorske bankkrav

Mest lest på DN.no i dag:
Kronen raser
Norge øker fallhøyden
- Bare fordi du er flytekniker betyr det ikke at du har peiling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.