Mye tyder på at det blir kamp om prioriteringene når en ny regjering skal finne nok penger til å gjennomføre prosjektene de borgerlige er enige om.

Sjeføkonomene Erik Bruce i Nordea Markets og Frank Jullum i Danske Bank mener en ny regjering vil ha problemer med å finne nok penger til å gjennomføre alle prosjektene, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg tror man kommer til å legge seg på en god økning i oljepengebruken, men det er nok ikke nok. I sum tror jeg det blir et problem å gjennomføre alle prosjektene, i alle fall på kort sikt. Det er inntrykket jeg har fått etter å ha sett på de borgerliges «smørbrødliste», sier Bruce til DN.

Blant prosjektene finner man blant annet lærerløft i skolen, mer penger til infrastruktur, flere behandlingsplasser til rusavhengige, økt satsing på kollektivtransport, økt engangsstønad, økt grunnbemanning i politiet, redusert formuesskatt og arveavgift og økt minstefradrag på lønnsinntekt.

Han sier mye av handlingsrommet i statsbudsjettet blir spist opp av at vi blir flere eldre her i landet og at kostnadene til pensjoner kommer til å øke mye de kommende årene.

«Tenk på et tall»

Sjeføkonom Frank Jullum sier til DN at det er tre ting som mangler i avtalen mellom de borgerlige partiene:

– Det er størrelsen på skattelettelsene, hvor mye som skal kuttes, og hva partiene mener med «innenfor handlingsregelen». Om det tolkes som innenfor fire prosents-grensen har du masse handlingsrom, men det betyr at budsjettet vil virke veldig ekspansivt. Det blir vanskelig å få plass til alle de prioriteringene som er signalisert, innenfor en ramme som nøytrale fagpersoner vil kalle ansvarlig.

Han mener det ikke kan kalles ansvarlig å bruke fire prosent av oljefondet.

– En del av Høyres og Frps beregninger for innsp#229 er litt «tenk på et tall». Du har konkrete skatteletter og økte offentlige utgifter, mens inndekningsforslagene er veldig mye mer usikre. Det er vanskelig å beregne hva de egentlig gir av innsp#229.

De finanspolitiske talsmennene Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Jan Tore Sanner (H) hadde i går ikke mulighet til å kommentere saken. Gunnar Gundersen, som sitter i finanskomiteen for Høyre, sier imidlertid til DN at de ønsker å dreie pengebruken over på det som var det opprinnelige formålet med handlingsregelen, nemlig vekstfremmende skattelettelser og investeringer i samferdsel og forskning.

Les også: - Vi finner ut i løpet av dagen hva som blir de vanskelige sakene


<b>Statsrådtrøbbel for de blåblå</b>

<b>Handlingsregelen ligger fast</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.