To norske hjelpearbeidere måtte mandag forlate Gaza etter at de ble erklært uønsket av militante grupper fordi det kristne Magazinet trykket tegninger av Muhammed.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) beklager at nordmenn er erklært uønsket og forsikrer at norske myndigheter gjør det som er mulig for å sikre norske borgere i regionen. Ifølge UD er det ingen flere nordmenn i området. Utenriksdepartementet fraråder reiser til Gaza og Vestbredden.

UD har også forståelse for at tegningene virker støtende på troende muslimer, men vil ikke beklage selve trykkingen.

– Vi har ikke bedt våre diplomater beklage trykkingen, men uroen trykkingen har skapt. Noe annet vil være i strid med vårt syn på ytringsfriheten som en bærebjelke i vårt samfunn, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD til NTB.

Møtte religiøs leder

Lederen av det norske representasjonskontoret overfor palestinske myndigheter, Sten Arne Rosnes, tok mandag kontakt med en religiøs leder i de palestinske områdene for å forklare Norges holdning til karikaturtegningene som har krenket mange muslimer.

– Jeg gjorde det klart at norske myndigheter forstår at tegningene oppfattes som krenkende. Jeg la til at dette er meget uheldig og at ingen ledende medier i Norge har trykket slike tegninger, sier Rosnes til NTB.

Han understreker at han ikke beklaget trykkingen som norske myndigheter mener er innenfor rammene av ytringsfriheten.

Også Gahr Støre legger vekt på at ingen andre enn Magazinet har trykt bildene, og mener at dette er et klart tegn på at norske redaktører forstår hvilket ansvar de har.

20 drapstrusler

Redaktør Vebjørn Selbekk i Magazinet er overrasket over de voldsomme reaksjonene, men han vil ikke be om unnskyldning slik flere muslimske organisasjoner i Norge krever. Han mener dette vil være å gå på akkord med ytringsfriheten.

– Da vi trykte tegningene, gjorde vi det for å få i gang en debatt om ytringsfriheten og dens møte med islam. Vi trodde det kanskje kunne bli en nasjonal debatt. Men at det skulle ta av på en slik måte internasjonalt, tror jeg ingen var forberedt på, sier Selbekk til NTB.

Han har mottatt om lag 20 drapstrusler etter at tegningene ble trykt. Selbekk understreker at det ikke har vært meningen å såre eller provosere muslimer.

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener Magazinet var i sin fulle rett til å publisere karikaturtegningene, uansett hvilke følger det får.

– Vi har ikke lov til å kompromisse når det gjelder retten til å ytre seg, sier han til NTB.

Lederen for Islamsk Råd Norge (IRN), Muhammad Hamdan sier norske muslimer er opprørt og skuffet, men at IRN vil gjøre sitt beste for å snakke med den muslimske verden slik at ikke Norge utsettes for boikott og andre reaksjoner.

– Ber om sivilisasjonskrig

Palestinernes representant i Norge reagerer kraftig på tegningene og mener de inviterer til sivilisasjonskrig. Han sier at truslene mot nordmenn på Gazastripen bør tas alvorlig.

– Dette er å be om den såkalte krig mellom sivilisasjoner, mellom islam og kristendom, mellom islam og jødedom, sier den nyvalgte palestinske representanten i Norge, Yasser Najjar, til NTB.

Han mener også at trykking av tegninger av Muhammed kan utløse selvmordsbombere som vil ramme Vesten som hevn.

Krenket og ydmyket

De sterke reaksjonene må forstås ut fra krenkelsen og ydmykelsen palestinerne har vært utsatt for, mener førsteamanuensis Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo.

– At det ikke er religion alene som ligger bak, går fram av at den ene av de to militsene som har bedt dansker og svensker forlate Gaza, er den sekulære væpnede gruppen al-Aqsa, sier hun til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.