Leder DN: Det er påfallende hvor glade rødgrønne politikere er blitt i Lars Sponheim. De elsket ham aldri så høyt mens han var Venstre-leder som de gjør nå. Det er lett å forstå.

Det er Sponheims «Heller Jens enn Jensen» fra stortingsvalgkampen i 2009 de rødgrønne nå til stadighet minner om. De anklager partileder Trine Skei Grande for å trekke partiet mot høyre. Og de mener Venstre overgir seg til Fremskrittspartiet når partiet nå er i ferd med å skifte strategi. Denne helgen kan et nytt skritt på veien mot avkl#229 av Venstres regjeringsstrategi bli tatt på partiets landsstyremøte.

Delegatene der bør ta den rødgrønne rumlingen som et tegn på at de er på rett vei. Sponheims taktikk fra 2009 var en katastrofe for Venstre. Partiet havnet under sperregrensen og endte med bare to stortingsrepresentanter. Det var forståelig. For det første brukte Venstre mer tid på å snakke om hvem partiet ikke ville sitte med i regjering enn hva slags politikk partiet ønsker at en ny regjering skulle føre. For det andre bidro Venstre til å demonisere Frp, som partiet på et eller annet vis ville være nødt til å samarbeide med dersom et borgerlig flertall skulle gi en ny regjering.

Nå er signalene fra fylkesårsmøtene rundt om i Venstre at partiet ved stortingsvalget i 2013 bør ta en mer konstruktiv tilnærming. Venstre ønsker en ny regjering. Da må partiet være villig til å sette seg ned i konstruktive samtaler med de tre andre opposisjonspartiene – Høyre, Kristelig Folkeparti og Frp.

Venstre og Frp vil ha problemer med å møtes i saker som klimapolitikk og innvandring. Men slikt er ikke noe nytt for Venstre. Partiet har samarbeidet tett med KrF i flere sammenhenger selv om de står langt unna hverandre i spørsmål om for eksempel alkoholpolitikk og homofiles rettigheter. Slik er politikken. Den som vil ha makt, må kunne samarbeide.

I 2009 sa Venstre nei til samarbeid. Partiet har lært at det straffet seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.