I gårsdagens valutarapport fra Citigroups London-kontor advarer meglergiganten om konsekvensene for norsk økonomi og kronekursen dersom Frp vinner valget. Økt inflasjonspress, stigende kronkurs og svekket konkurranseevne for fastlandsindustrien er blant effektene Citigroup frykter.

– Det norske valget har så langt tiltrukket seg nesten null oppmerksomhet fra utenlandske investorer, men når vi kommer inn i september og valget og sentralbankmøtet nærmer seg kan vi få større søkelys på lokale forhold, sier valutastrateg Josh O’Byrne i Citigroup til Dagens Næringsliv.

Særlig Frps forslag om å la Statens Pensjonsfond Utland, populært kalt oljefondet, få investere innenfor landets grenser kan ifølge O’Byrne få store konsekvenser for norsk økonomi.

– En betydelig økning i finansiell stimulus, til tross for begrenset ledig kapasitet i økonomien kan forverre Norges Banks hodepine, ytterligere svekke konkurranseevnen i fastlandsøkonomien og potensielt fyre opp under ytterligere boligprisvekst, skriver O’Byrne i rapporten.

Inflasjonspress
Til Dagens Næringsliv sier O’Byrne at han ikke har stor tro på at Frps forslag vil bli gjennomført.

– Men det vil helt klart bidra til en styrking av kronen dersom det bestemmes at mer av oljepengene skal brukes eller investeres i Norge. Det vil føre til mer sensitivitet overfor oljesektoren og trolig et større inflasjonspress nasjonalt, sier O’Byrne til DN.

- Meningsløst
Finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Ketil Solvik-Olsen mener at Citigroup bekymrer seg unødig for partiets politikk.

– Der internasjonale aktører som Citigroup og IMF ofte går i baret er at de bare forholder seg til det som blir sagt om fireprosentregelen og ikke tar hensyn til at store investeringer finansieres gjennom låneopptak istedenfor bevilgninger over statsbudsjettet.

Han viser blant annet til at mange veiprosjekter blir finansiert med lån som senere betales tilbake med bompenger. Ifølge Solvik-Olsen blir mange av disse lånene i praksis tatt opp i utlandet.

– Det er meningsløst å låne penger fra utlandet til en høyere rente enn den avkastningen som oljefondet oppnår på sine investeringer, mener Solvik-Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.