Med gratis flyreiser til EU-hovedstaden Brussel vil Høyres Nikolai Astrup at norske stortingspolitikere skal følge politikken i EU tett, skriver Dagens Næringsliv.

Daglig bestemmes norsk innenrikspolitikk i EU.

Astrup mener stortingsrepresentantene må få en fast ordning der de kan følge med på beslutningsprosessene i EU. Høyrerepresentanten har sendt et brev til Stortingets presidentskap der han foreslår den nye ordningen.

- Jeg ønsker et system der et utvalg stortingspolitikerne hvert år får mulighet til å reise til Brussel og Strasbourg, ikke ulikt det vi har i forbindelse med FNs generalforsamling i New York, og være der noen uker for å skygge relevante fagkomiteer i Europaparlamentet. Det krever at Stortinget dekker reise og opphold, og at vi får en avtale med våre europeiske søsterpartier, sier Nikolai Astrup til DN.

- Et paradoks
Astrup er nestleder i Europabevegelsen og Stortingsrepresentant for Høyre. Han mener EU og Brussel har vært en neglisjert arena i norsk politikk i lang tid. Samtidig påvirkes Norge sterkt av beslutningene som fattes i Brussel på grunn av EØS-avtalen.

– Jeg tror et sånt system med at norske politikere reiser til Brussel vil heve kunnskapsnivået om EUs beslutningsprosesser betydelig. Det vil også gjøre det lettere å knytte kontakter i relevante fagkomiteer som kan komme til nytte når det dukker opp saker der Stortinget burde påvirke på et tidlig stadium i beslutningsprosessen. Jeg synes det er et paradoks at vi kan reise hvor vi vil i Norge og få alt dekket av Stortinget så lenge det er politiske møter, men hvis vi har et politisk møte i Brussel dekker ikke Stortinget en krone – med mindre det er en komitéreise. Jeg mener vi må definere Brussel som en innenlandsdestinasjon i Stortingets reiseregulativ, sier Astrup til DN.

Desperat EU-tilhenger
Leder i Nei til EU, Heming Olaussen, begynner å le høyt når Dagens Næringsliv ber den innbitte EU-motstanderen om å kommentere forslaget fra Astrup.

– Dette er bare en EU-tilhenger som desperat leter etter nødutganger eller snarveier for å få plassert Norge et eller annet sted i Brussel. Dette går inn i serien av liksomtilpasninger og et uttrykk for at Høyre prøver å døyve sin misnøye med at Norge ikke ble med i EU, sier Olaussen til DN.

Les også: Europabevegelsen gir opp kampen for EU-ja

<b>Regjeringspartier vil gjøre EØS til valgkampsak</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.