AUF-leder Eskil Pedersen vil ha økt skatt for næringslivet og dem som tjener mer enn gjennomsnittet, og mener dette er en vinnersak for Arbeiderpartiet, skriver Dagens Næringsliv.

-Jeg tror ikke det er mulig å komme unna økte skatter for å sikre velferdsstaten. Hvis du tjener over 400.000 kroner, er du rik nok til å bidra med mer. Skatt på de aller aller høyeste inntektene er viktig, men det er ikke det som vil monne. De som tjener over gjennomsnittet, men ikke har millioninntekter, det er de som må bidra for at det skal monne, sier Eskil Pedersen, leder i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, AUF, og sitter i sentralstyret i Ap.

- Vil gå helt fint
På spørsmål fra DN om hvilke konsekvenser han tror AUFs ønskede skatteendringer vil få for næringslivet, svarer Pedersen:

- Det kommer til å gå helt fint. Jeg tror konsekvensene blir ganske små fordi forslagene er ganske moderate. Jeg tror ikke de som roper ragnarokk får rett.

Ingen i Aps ledelse hadde igår ettermiddag anledning til å kommentere saken.

Her er noen av AUFs forslag til skatteendringer:

1) Senket skattesats og økt bunnfradrag for de laveste inntektene

2) Toppskatt for flere. Alle med inntekter over 400.000 kroner skal betale toppskatt, mens denne grensen er 471.200 kroner i dag. AUF vil også senke innslagspunktet for trinn 2 fra dagens 765.800 kroner til mellom 500.000 og 600.000 kroner, og vil innføre et tredje innslagspunkt for de aller høyeste inntektene.

3) Personers kapitalinntekter skattlegges på samme måte som lønnsinntekter, dvs. med trygdeavgift og toppskatt.

4) Null skattefradrag for renter på lån over 3 millioner kroner. AUF anslår at dette kan gi flere milliarder kroner mer til fellesskapet.

5) Økte avgifter på "luksusforbruk" og reduserte avgifter på "nødvendige forbruksvarer".

6) Skatt på valutatransaksjoner innenlands og avgift på omsetning av aksjer. AUF skisserer en aksjeomsetningssats på 0,7 prosent, og at dette kan gi rundt 10 milliarder kroner i økte skatteinntekter.

Kilde: Dagens Næringsliv

Les også: -Tanketomt Ap griper alltid til mer skatt

<b>- Umulig å krympe når krisen rammer</b>

- Jeg er redd
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.