-- OPPDATERT ARTIKKEL --

DNs oppslag i papiravisen om at et mindretall på Stortinget bestående av Sp, SV og FrP foreslo å kutte i apanasjen til kronprins Haakon fordi han ifjor avviklet gårdsdriften på Skaugum, stemmer ikke. DN beklager dette.

Les mer: Per Olaf Lundteigen lurte DN

Da kronprins Haakon la ned det meste av gårdsdriften og solgte alle kyrne på Skaugum i fjor, ble Per Olaf Lundteigen kraftig provosert. Igår fikk melkebonden fra Vestfossen med seg SV og Frp på et forslag om å kutte i kronprinsens apanasje, skriver Dagens Næringsliv.

I en merknad fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til statsbudsjettet for 2012, vises det til at kronprinsen nå slipper «å subsidiere melkeproduksjonen med sin årlige apanasje» og at pengene heller kan tilfalle staten.

– Kronprinsen måtte bruke apanasjen for å subsidiere gårdsdriften. Da han la ned, fikk han mer penger å bruke på sitt andre liv. Hvis jeg hadde lagt ned driften, ville staten tatt tilbake støtten, sier Lundteigen, som mener tiden er inne for å kutte i apanasjen til kronprinsen, Per Olav Lundteigen (Sp) til DN.

 

Vil ha konge i gummistøvler
Selv om Lundteigen både knegger og gliser bredt når han forteller Dagens Næringsliv om saken, er det ingen tvil om at sakens innhold er alvorlig og et bilde på norsk landbruk.

– Jeg vil gi et signal om at vår kronprins skal opptre som konge for bøndene også. Noen av oss ønsker en kronprins og kommende konge som også viser seg i arbeidsklær og gummistøvler. Det ville vært parallellen til kong Olav på trikken, sier Lundteigen.

Han mener det er naturlig å trekke inn apanasje når melkeproduksjonen ble lagt ned.

– Når kronprinsen nå legger ned, betyr det at han vil ha mer penger til sitt andre liv. Det er naturlig at staten trekker inn denne gevinsten gjennom å kutte i apanasjen. Kronprinsen har et ansvar for å forvalte gården videre, sier han.

Kongevenn
Lundteigen er kongevenn og ønsker ingen strid med kongehuset, men skulle gjerne sett at kronprinsen kunne gått ut i offentligheten og fortalt sin historie om hvor økonomisk vanskelig det er å drive gård med melkekyr.

– Jeg ønsker en folkelig konge. En konge som driver gård, ville vært det. Det er få som er sterkere kongevenn enn jeg. For meg er kongemakt og forsvarsmakt det jeg setter høyest ved siden av folkestyret.

Slottet ønsket igår ikke å kommentere saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.