Oslo kommunes aksjer i Hafslund og E-co Energi kan være verd 47 milliarder kroner.

Næringsbyråd Øystein Sjøtveit (Frp) varsler at han helst vil selge ut det han betegner som Oslos oljefond, skriver Dagens Næringsliv.

-Bare de spesielt interesserte vet at Oslo er landets desidert største kraftkommune, ifølge Sjøtveit, Oslos svar på næringsminister Trond Giske.

Mens Giske råder over Statkraft, er Sjøtveit i det stille generalforsamling i E-co Energi. Kraftselskapet er landets nest største med eierskap i 60 kraftverk, det meste i indre Sogn, Hallingdal, Oppland og indre Østfold.

E-co produserer kraft som dekker behovet til en halv million husstander.

I tillegg eier Oslo kommune over halvparten av aksjene i Hafslund, landets største netteier og strømselger.

Oslo kommune får i år totalt 3,6 milliarder kroner i utbytte fra de to selskapene, en tredobling fra ifjor.

På spørsmål fra DN om hvordan han i dag ser på salget som strandet da Frp og Høyre i 2004 ville selge Hafslund til finske Fortum for en pris som ville gitt kommunen drøyt fem milliarder kroner, sier Sjøtveit:

- Det ser ut som en ulykke vi i dag kan leve godt med. Men det er ikke noen fasit. Det avhenger av hva kommunen hadde satt pengene i. For oss er vurderingen praktisk, om vi får bedre avkasting i aksjene enn vi ville fått ved å nedbetale gjeld eller sette pengene i banken. Vi ønsker å eie aksjer med minst mulig risiko. Hvis vi oppfatter investeringen som risikoutsatt, er det bedre å plassere pengene trygt i egne lommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.