I hele år har norske banker ventet på det som plager dem aller mest. Nemlig nye krav om at bankene må holde tilbake mer egenkapital bak hvert utlån for å hindre en norsk boligboble.

Nå kan imidlertid banksjefene gjøre seg klare til å ta frem det store smilet.

Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen sier han skal sørge for å fjerne den avtroppende regjeringens særnorske krav til boliglån, skriver Dagens Næringsliv.

Mandag legger finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) fram den avtroppende regjeringens siste statsbudsjett. Johnsen har tidligere varslet at han skal foreslå skjerpet kapitalkrav bak boliglån.

Kravet kan bli strengere enn det er i Norges naboland.

- Viktig å unngå særnorske krav
Banknæringen mener kravet er for strengt, og får gehør hos Fremskrittspartiet.

– Jeg vil ikke forskuttere hva som kommer i forbindelse med statsbudsjettet. Men hvis det kommer nye bankkrav i budsjettet, så vil vi aktivt gå inn i det, ta stilling til det og sørge for at det står i forhold til ønsket om harmonisering over landegrensene. Det er viktig å unngå særnorske krav på dette området, sier Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen til Dagens Næringsliv.

Han viser til signaler fra banknæringen om at sparebankene kommer til å bli hardere rammet enn store forretningsbanker, noe som igjen vil ramme vanlige huseiere.

Sparebankene mener Frps endring åpner for å låne ut mer penger til bedrifter og privatpersoner.

– Det vil bidra til at vi kan nærme oss en normal utlånsvekst igjen, sier viseadministrerende direktør Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest til Dagens Næringsliv.

Les også: Advarer mot forsinket norsk finanskrise-smell



Også svenske banker får strengere kapitalkrav (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.