Ledelsen i Platekompaniet har ifølge Dagens Næringsliv gjennom ti år sagt at de venter med å starte opp en nedlastingstjeneste for musikk på nettet, selv om cd-salget stuper. Selskapet har ønsket å være sikker på økonomisk gevinst i et komplisert marked.

Nå er imidlertid tiden inne for å satse, og Platekompaniet går nå sammen med Telenor og starter en felles, digital musikkbutikk som skal levere musikk til både pc-er, mac-er og mobiltelefoner. All musikken vil være uten kopibeskyttelse (såkalt DRM).

Les også: MySpace utfordrer iTunes

Som en del av avtalen skal platekjeden overta driften av Telenors eksisterende musikksalg. Schibsted-selskapet Aspiro skal være teknisk partner.

Telenor er fra før av den største norske leverandøren av lovlig nedlastet musikk, bare slått av Apples iTunes-tjeneste. iTunes antas å ha en markedsandel på 60-80 prosent, en posisjon de har fått på grunn av at tjenesten har vært enkel å bruke for eiere av musikkspilleren Apple iPod.

Alle de store plateselskapene
Den nye musikktjenesten vil levere all tilgjengelig musikk fra de fire store plateselskapene Unviersal, Sony BMG, EMI og Wartner. I tillegg vil det viktigste av norsk musikk fra mindre plateselskaper også være tilgjengelig

- Vi kan musikk. Telenor og Aspiro kan det tekniske. Sammen kan vi kanskje ha noe å bidra med, sier Platekompaniets gründer Rolf Presthus til Dagens Næringsliv. Han tror nyskapningen kan gi iTunes reell konkurranse.

Platebransjens krav om digital kopibeskyttelse (DRM) har gjort det mer komplisert å sette opp reelle konkurrenter til iTunes. Nå åpner imidlertid stadig flere plateselskaper for salg av DRM-fri musikk. Sist ut er Sony BMG, som fra juni åpnet for at seriøse musikkforhandlere kan få selge DRM-fri musikk.

Forrige uke startet også De norske Bokklubbene en digital musikkbutikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.