Karakterpoengene stuper ved de fleste av landets oljestudier (se grafikk).

Nedgangen i opptaket til oljestudier overrasker Omar Gamal, leder i NITO Studentene.
Nedgangen i opptaket til oljestudier overrasker Omar Gamal, leder i NITO Studentene.
Ved bachelor i petroleum ved Universitetet i Stavanger falt snittet med 9,1 karakterpoeng fra ifjor, for søkere med førstegangsvitnemål. Snittet gikk fra 48,8 til 39,7.Dette kan vitne om at de yngste søkerne har latt seg påvirke av en oljebransje i nedgang.

Fredag kom resultatene fra Samordna opptak og her kan du se hva som kreves for å komme inn på de mest populære studiene.

- Skremt av nedbemanninger

- Vi hadde regnet med nedgang, men ikke at det skulle bli så drastisk, sier Omar Gamal, leder i NITO Studentene, en studentforening for ingeniørstudenter over hele landet.

Gamal tror potensielle søkere har latt seg skremme av nedbemanninger og nedgang i bransjen.

Les også: 22.122 oljejobber borte: Disse selskapene har kuttet

Halvparten så mange søkere

Det var 792 søkere til 45 plasser på petroleumsfag på NTNU i år, mot 1672 søkere til 55 plasser i fjor. Det vil si en nedgang på 53 prosent. Opptaksleder ved NTNU Ida Birgitte Ranes forklarer nedgangen med et tøffere arbeidsmarked som i stor grad påvirker studentene.

Studentleder i Nito mener tallene er svært oppsiktsvekkende.

- Det er en drastisk nedgang! Det viktig for Norge at vi produserer ingeniørstudenter, vi skal leve av oljen i mange år til. Dessuten kan kompetansen brukes innenfor andre fagfelt, sier Gamal.

Karakterpoengene ved petroleumsfag på NTNU har gått ned henholdsvis 4,3 og 4,7 poeng for førstegangsvitnemål og ordinærkvote.

Les også: Jobbfrykt blant ingeniørstudenter

«Mye kan skje»

- Nå som vi står ovenfor en nedgang i oljebransjen er det naturlig at gode studenter heller søker seg til studier hvor utsiktene er bedre, sier Eirik Kommedal, leder av Tekna Student.
- Nå som vi står ovenfor en nedgang i oljebransjen er det naturlig at gode studenter heller søker seg til studier hvor utsiktene er bedre, sier Eirik Kommedal, leder av Tekna Student.
Også Eirik G. Kommedal, leder av Tekna Student, synes nedgangen i søkere og opptak er negativt, men er ikke like overrasket.

- Dette er synd, men ikke overraskende. Med nedgangstider i oljebransjen og kontinuerlige påminnelser i avisen om et høyt antall oppsigelser, er det ikke rart studentene lar seg skremme, sier han.

- Nå som vi står ovenfor en nedgang i oljebransjen er det naturlig at gode studenter heller søker seg til studier hvor utsiktene er bedre. Det som derimot er viktig å tenke på er at oljebransjen er en næring med svingninger. Det tar fem år å ta en master, så mye kan skje før man er ferdig utdannet, tilføyer Kommedal.

DN har tidligere skrevet om 24 år gamle Aleksander Andersson som var ferdig utdannet ingeniør for et år siden og har jobbet i barnehage siden.

Følg DN Talent på Facebook for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.

Obs! DN skrev opprinnelig at petroleumsstudiet ved NTNU hadde nærmere 95 prosent færre søkere. Dette er feil, og tallet er endret i ettertid. Vi beklager feilen.

Les også:

Unge dropper oljeutdannelse dnPlus

6.000 ansatte må gå fra oljeservicegigant

Oljeselskap kutter halvparten av de ansatte  

Fra olje til våpen

Her er norske studenters karakterer

Her kommer bare de beste inn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.