Artikkelen er utvidet.

- Det virker som om alle nettopp har oppdaget at vi finnes, men vi har drevet med ratingvirksomhet og vært i flere land i flere tiår, sier Carol Sirou i S&P France til den franske avisa Liberation.

- Rollen vi er tildelt, er mye større enn hva som egentlig er tilfelle, sier hun.

Hun mener også at det er markedet som sørger for at S&P får en slik rolle, samtidig som hun understreker at nervøsiteten i markedet i større grad skyldes den økonomiske tilbakegangen, og ikke ratingbyråene.

Fredag nedgraderte S&P USAs kredittverdighet fra AAA til AA+. Det har aldri skjedd tidligere, og amerikanske myndigheter har beskyldt kredittvurderingsbyrået for å spille en politisk rolle.

- Ikke politisk
Mens politikerne i USA krangler om hvem som har skylda for at landets kredittverdighet ble nedgradert, sier Standard & Poor's at beslutningen ikke var politisk motivert.

Kredittvurderingsbyrået som fredag nedgraderte USAs kredittverdighet fra toppratingen AAA til AA+, har tidligere sagt at en av hovedgrunnene til den historiske beslutningen er den politiske stillingskrigen som har forhindret Kongressen fra å få balanse i de føderale budsjettene.

Demokratene og Republikanerne krangler nå om hvilket parti som har skylda. Søndag kalte den demokratiske senatoren John Kerry nedgraderingen for en «Tea Party-downgrade» og ga Republikanerne skylda for at budsjettavtalen som ble inngått i forrige uke, ikke klarte å forhindre en nedgradering.

Samtidig sier den republikanske senatoren John McCain at president Barack Obama har skylda, mest fordi han ikke har klart å ta tydelig styring i de vanskelige forhandlingen.

- Kan nedgraderes igjen
Mandag gikk S&Ps ratingsjef David Beers ut og forsvarte nedgraderingen nok en gang, samtidig som han igjen påpeker at USA kan bli ytterligere nedgradert om seks til tolv måneder.

– Ethvert tegn på at implementeringen av forrige ukes budsjettavtale går trått, kan styrke muligheten for nye nedgraderinger, sier Beers ifølge CNN.

Samtidig bestrider han at den ene politiske leiren er mer ansvarlig enn den andre for S&Ps beslutning.

– En troverdig budsjettavtale må ha støtte fra både Demokratene og Republikanerne, sier Beers til Fox News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.