- Sterke ledende indikatorer de siste månedene, og utsikter til et bra løft i global økonomisk vekst i 2014 og 2015, bør bidra til at oppgangen i aksjemarkedet vil fortsette, sier toppsjef Atle Vereide i SEB Enskilda til DN.no.

- En gradvis nedtrapping av stimulanser fra Fed vil imidlertid kunne øke volatiliteten (markedssvingningene red.anm.) i markedet, og etter en hyggelig reise må vi være forberedt på tilbakeslag i løpet av høsten, tilføyer han.

- Henger på USA
I denne miniserien på DN.no snakker vi med et knippe av Norges fremste aksjeanalytikere og -forvaltere om deres forventninger til den siste delen av 2013. Vereide svarer for SEB Enskilda sammen med sjefstrateg Tom Kavli.

Meglerhuset tror den globale BNP-veksten i år vil ende på 3,2 prosent. Videre spår de at verdensøkonomien vil vokse med henholdsvis 4,0 og 4,2 prosent de neste to årene.

Likevel tror altså SEB-toppene at den varslede nedtrappingen i støttekjøpene til den amerikanske sentralbanken (Fed) vil gi utslag i aksjemarkedet. Siden ifjor høst har Fed hver måned kjøpt verdipapirer for 85 milliarder dollar, rundt 500 milliarder kroner, i et forsøk på å få fart på amerikansk økonomi.

- Mye av nøkkelen til et globalt oppsving neste år henger på USA. Tegn på at amerikansk økonomi fortsetter å bedre seg er svært viktig for markedssentimentet, likeledes hvordan Fed velger å gå frem når man gradvis skal trappe ned stimulansene, sier de.

Sykliske sektorer
Høstens børsvinnere tror Vereide og Kavli tilhører typiske sektorer som drar nytte av økt økonomisk vekst, og som i tillegg fortsatt er relativt moderat priset.

- For eksempell vil syklisk konsum, kapitalvarer og industrishipping samt kjemikalie- og biltransport gjøre det bra, tror de.

- Hvilke sektorer vil gå dårlig?

- Tradisjonelt trygge, defensive bransjer, eller selskaper som har en lav operasjonell «ge#229» mot et konjunkturoppsving, vil kunne henge etter. Det gjelder telekom-operatører, defensivt konsum og skadeforsikring. Råvareshipping, tank/bulk, er vi også negative til på dagens kursnivåer, svarer SEB-toppene.

Eurosonen og Kina
På spørsmål om hvilke internasjonale forhold vi vil snakke om i tiden fremover, i tillegg til USA, viser meglerhussjefene til flere deler av verden.

- Tegn til at avmatningen i kinesisk vekst stabiliseres og politiske prosesser i eurosonen kommer også til å stå sentralt, i tillegg til at situasjonen i Midt-Østen ikke eskalerer, sier de.

- Hva står Oslo Børs i ved nyttår?

- Oslo Børs står fem til ti prosent høyere ved nyttår (OSEBX 525 til 550)

- Hvilke aksjer vil dere trekke frem i denne sammenheng?

- Eksempler på aksjer som vi venter vil «outperforme» markedet frem mot årsskiftet er Borregaard, Opera, RCL, Stolt-Nielsen og Subsea 7, svarer Vereide og Kavli.

- I den grad det er relevant, vil svenske aksjer gi en god eksponering mot fortsatt bedrede konjunkturer globalt, med mange gode selskaper med global eksponering. Eksempler er Autoliv, Atlas Copco, Trelleborg, Volvo, tilføyer de.

Dette var den siste artikkelen i serien «Børshøsten».

Les allerede publiserte artikler:
Disse tre faktorene vil gi børsopptur (Bengt Jonassen, Carnegie)
Skagen-forvalter: Derfor er 2013 et spesielt år (Kristoffer Stensrud, Skagenfondene)
DNB Markets-sjef: Disse aksjene bør du følge med på (Alexander Opstad, DNB Markets)
Disse tre internasjonale forholdene blir avgjørende (Peter Hermanrud, Swedbank First Securities)
Her er analytikernes favorittaksjer (Bonussak: IT-aksjene)

Les også på DN.no: Derfor venter han at børsoppturen fortsetter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.