(Arendal) Tidligere statsminister Kåre Willoch (85 år) brukte første mulige anledning under Arendalsuka i går til et oppgjør med Norges manglende innflytelse over egen innenriks- og utenrikspolitikk.

Uten innflytelse

Etter at utenriksminister Børge Brende og Anniken Huitfeldt hadde uttrykt bred enighet rundt EUs straffetiltak mot Russland som følge av konflikten i Ukraina, slo Willoch fast at problemet er at vi nå er blitt med på tiltak Norge reelt sett ikke har hatt noen innflytelse over.

-Ja, det er helt klart at EU spiller en stigende rolle i sikkerhetspolitikken. At Norge ikke er medlem av et organ som fører sikkerhetspolitikk mot vårt naboland i nord, begrenser vår mulighet til innflytelse over våre egne forhold, sa Kåre Willoch og fortsatte:

-Dette er ikke det eneste. Også i innenrikspolitikken i praktisk politikk så er det ting vi ikke får gjennomført og som ville vært til fordel for oss, fordi vi ikke er medlem. Jeg tror nok det at om noe tid, 10-15-20 år, jeg vil da følge med fra et annet sted enn dette, så vil man oppdage at det man går glipp av i medbestemmelsesrett er betenkelig, sa Willoch.

Den tidligere høyrestatsministerens hovedpoeng var ikke om det er riktig eller galt de straffetiltakene Norge har sluttet seg til. Men at Norge har endt opp med å føre en politikk som bestemmes andre steder.

Fyrte seg opp

Debattleder Oddvar Stenstrøm været åpenbart muligheten for å få en debatt om norsk EU-medlemskap, og lot Willoch fortsette.

- Poltikk er det muliges kunst, så jeg vil ikke råde regjeringen til å ta opp spørsmål om medlemskap, men alle dere som sitter her i salen må være klar over at deres innflytelse som velgere over Norges forhold er redusert fordi vi ikke er med i det organet som avgjør viktig utenrikspolitiske og faktisk også innenrikspolitiske spørsmål for Norge, sa Willoch og sa i en bisetning at han hadde gode eksempler på innenrikspolitiske konsekvenser også – dersom det var interesse for det.

Stenstrøm som var hyret inn for å leden en debatt om utenrikspolitikk, lot seg friste.

-Ja, kom med det du, Willoch, sa Stestrøm.

-Vi hadde et utmerket tiltak for distriktsutvikling i Norge hvor arbeidsgiveravgiften var lavere i utkantområder enn i sentrale områder. Så finner EU ut at det kan man ikke fortsette med. Hadde vi hatt dyktige våre representanter i EU, og vi var medlem, så hadde vi fått til å beholde den ordningen. Det er jeg ganske sikker på. Men fordi vi ikke er der så går det ikke slik som vi ønsker, sa Willoch og henvendte seg på ny til salen:

-Dere i salen vil vare lenger enn meg, og før eller senere vil dere måtte oppdage at vi skader våre egne interesser når vi ikke har den medinnflytelse som EU-medlemskap gir, sa Willoch.

Snakket med EU

Etter debatten spurte Dagens Næringsliv utenriksminister Børge Brende om Norge hadde hatt noen som helst innflytelse over utformingen av straffetiltakene mot Russland som Norge i likhet med EU-landene håndhever.

-Det jeg generelt kan si er at vi har god inngripen med EU. Det er jo slik at vi har blitt orienter om de prosessene som har skjedd i EU rundt de ulike restriktive tiltak vi har kommet med underveis. Dette kan jeg ikke gå i detalj på fordi dette er samtaler med utenriksministre og EU-kommisjonen.

-La meg spørre igjen. Har Norge hatt noen som helst innflytelse på beslutningen til EU?

-Som jeg sier så har vi løpende dialog med EU og både direktiver og vi har hatt løpende politisk dialog om spørsmålet om restriktive tiltak, sier Brende.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.