Regnet pøser ned idet Stein Ove Tveiten fører "MS Sjurelv" ut til Norway Royal Salmons laksemerder i Dalsvåg på Karmøy. Det triste været står i stil med nyhetene fra Russland. Over natten skal det største eksportmarkedet for norsk laks stenges som svar på vestlige reaksjoner på russernes rolle i Ukraina-konflikten.

Ikke noe nytt

- Uroligheter med hensyn til markedsadgang er ikke noe nytt fenomen for norske oppdrettere. Vi tar det med fatning. Men det er alvorlig på kort sikt, sier Tveiten i båten.

Han viser til at russerne også tidligere har stengt adgangen for norsk laks, og at også EU og USA har hatt ulike handelsbarrierer på plass.

- Godt forsynt

I en båt ved siden av jobber Bjørnar Katla og Dainius Grybauskas med å rense merdene for død fisk. Laksen her i Dalsvåg har nå en snittvekt på 2,4 kilo. Ved slaktetider rundt nyttår skal rundvekten ligge på 5,5 kilo. Da sendes laksen til slakteriet på Bømlo, et av de norske slakteriene som har vært godkjent av russiske veterinærer.

- Mye av laksen herfra har gått til Russland fordi slakteriet på Bømlo er godkjent av russerne, sier Tveiten.

Han håper nå at internt russisk press vil gjøre at sanksjonene heves på sikt:

- Russerne er blitt godt forsynt med norsk laks de siste årene. Vi får håpe de har fått smaken på det!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.