Torsdag slapp den franske storbanken bomben: Traderen Jerôme Kerviel skal ha svindlet banken for 4,9 milliarder kroner.

  Nå sier flere eksperter at det ikke skal være mulig med dagens kontrollsystemer, skriver Dagens Næringsliv.

Økonomiprofessor Elie Cohen tviler på bankens forkl#229.

- Det er ikke mulig at ett individ kan ha stått bak dette. Société Générale kan ha lagt for mye vekt på bedrageriet for å skjule flere egne dårlige forretninger, sa Cohen til franske medier.

Mer en banken hadde
Direktøren i meglerhuset Montségur Finance peker på at for å tape 4,9 milliarder euro må det ha vært gjort ordrer for mellom 40 og 50 milliarder euro.

- Det er mer en bankens virkelige fonds. Det er kolossalt, sier meglersjefen.

Middelmådig
I følge avisen The New York Times er Kerviel langt fra noe geni. Han skal snarere være en person som - den grad det er mulilg - utmerker seg ved å være helt middelmådig. Han gikk på et middelmådig universitet, hvor han fikk helt middels karakterer. Da han trente judo, klarte Kerviel, selv etter flere år med trening, å komme høyere enn til grønt belte.

Folk som ønsker seg en strålende karriere og satser på å bli blant de beste i finansmarkedet begynner ikke her, sier Valérie Buthion, direktør ved Universitet i Lyons avdeling for økonomi og finansstudier. Det var der den utpekte megleren fikk sin mastergrad i finans. Skolen ble opprettet med finansiell støtte fra Frankrikes største banker, nettopp for å utdanne folk til de uglamorøse jobbene i back-office og middle-office.

Automatiske varsler
Også dataeksperter tviler på bankens forkl#229.

- For ti år siden kunne en slik svindel ha skjedd. Men i dag, med alle kontrollsystemene somer satt i drift, vel.... Vi skjønner ikke hvordan dette kan være mulig, sier en anonym ekspert til storavisen Le Monde. Han legger til at dagens tekniske løsninger gjør det mulig å sende automatiske varsler når man overstiger et visst beløp.

Bortevekk
Det er uklart hvor den 31-årige megleren er blitt av etter at skandalen ble offentlilg kjent.

- Han er ikke på rømmen sier hans advokat Elisabeth Meye, uten at hun utdyper hvor han befinner seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.