EU-kommisjonen bøtela i dag 11 flyselskaper for overtredelser av konkurranselovgivningen innen luftfartsområdet.

SAS Cargo og SAS-konsernet ble idømt bøter på 70,2 millioner euro.

Kartellboten på 70 millioner euro tilsvarer cirka 566 millioner kroner.

De 11 selskapene ble totalt idømt bøter for 800 millioner euro.

Bøtene kommer til å belaste tredjekvartalsresultatet til SAS, som legges frem i morgen.

- Står ikke i forhold til handlingene
- Vi er svært skuffet over og setter spørsmålstegn ved den høye boten, som vi ikke mener står i forhold til SAS Cargos handlinger, sier SASs sjefsjurist Mats Lönnkvist i en børsmelding.

- Vi har samarbeidet fullt ut med EU-kommisjonen i forbindelse med hele undersøkelsen, og vi har i drøyt fire år argumentert mot EU-kommisjonens oppfatning om at SAS Cargo skal ha deltatt i et globalt kartell, sier Lönnkvist.

SAS anker beslutningen til EUs førsteinstansrett. En anke kan ta flere år.

SAS poengterer at selskapet tar konkurransereglene på største alvor og at de ikke aksepterer overtredelser, og viser til at de har et tydelig regelverk som omfatter informasjon, retningslinjer, treningsprogram og kontrollrutiner.

- Isolerte hendelser
- I forbindelse med våre egne interne undersøkelser viste det seg dessverre at SAS Cargo i den aktuelle perioden 1999-2006 har vært involvert i noen få isolerte hendelser, som utgjør brudd på vårt interne regelverk. Dette er uakseptabelt, og de få ansatte i SAS Cargo som var involvert er ikke lenger ansatt i SAS, sier Lönnkvist.

- Vi hevder bestemt at disse isolerte hendelsene ikke innebærer at SAS Cargo skal ha deltatt i et globalt kartell, sier Lönnkvist.

Les også: SAS-bot på over 500 mill.

Saken oppdateres(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.