SAS Gruppen fikk en omsetning omtrent på linje med fjorårskvartalet og slapp - som ventet - å se røde tall på bunnlinjen i andre kvartal i år.

Likevel var resultatet før skatt kun 371 millioner svenske kroner i forhold til 730 millioner i samme periode ifjor. Dette er godt under ventet resultat.

- Resultatnivået er ikke tilfredsstillende, innrømmer konsernsjef Rickard Gustafson i en kommentar.

- Men på inntektssiden ser vi tydelige effekter av 4Excellence. Dette er gledelig med tanke på at vi i hele kvartalet har kunnet notere oss en fortsatt økt kapasitet og hard konkurranse i markedet, bemerker han. Han peker på at enhetskostnaden har falt 4 prosent i løpet av kvartalet.

Jetfuel-kostnaden var 784 millioner kroner høyere enn i samme periode ifjor.

- Den relativt høye drivstoffprisen sank noe i andre kvartal, men har økt igjen i juli, noe som er en stor utfordring for hele flybransjen, sier SAS-sjefen.

God trafikk
SAS Gruppen hadde en oppgang i passasjertrafikken (RPK) på 7,7 prosent i juli 2012 sammenlignet med samme måned i 2011. Scandinavian Airlines hadde isolert sett en oppgang i RPK på 7,8 prosent i samme periode, ifølge ferske trafikktall.

Det totale antallet passasjerer for SAS Gruppen steg 5,6 prosent til 2,259 millioner passasjerer. Kabinfaktoren var opp 0,5 prosentpoeng til 86,1 prosent, mens kapasiteten målt i ASK (antall setekilometer) var opp 7,0 prosent.

For Scandinavian Airlines steg det totale antallet passasjerer med 4,8 prosent til 2,032 millioner passasjerer, kabinfaktoren steg 0,6 prosentpoeng til 86,8 prosent. Kapasiteten målt i ASK var opp 7,1 prosent.

SAS Gruppens yield justert for valutaeffekter falt 2,1 prosent i juni 2012 sammenlignet med samme måned året før. RASK (enhetsinntekten) var ned 1,3 prosent i juni.

For juli ventes både yield og RASK å være svakt positiv.

SAS skriver i meldingen at markedsresponsen på pågående kampanjer fortsatt er gode, og at bookingnivåene fremover ligger godt over nivåene på samme tid ifjor.

Svakere tall enn ventet
Analytikerne ventet et resultat før skatt på 727 millioner svenske kroner, ifølge estimater SME Direkt innhentet for TDN Finans blant seks meglerhus.

Driftsresultatet i kvartalet var ventet til 962 millioner svenske kroner av en omsetning på 11.692 millioner svenske kroner.

Analytikerne hadde i snitt et kursmål på 5,48 svenske kroner, varierende fra 4,00 til 7,00 kroner. Ved forrige kvartalsrapport var gjennomsnittlig kursmål på 7,58 kroner.

Ingen analytikere har kjøpsanbefaling på aksjen, én har hold-anbefaling mens fem har salgsanbefaling.

Analytikene venter røde tall fra SAS for helåret 2012.

SAS gir fortsatt ingen resultatguiding for 2012, som følge av den usikre økonomiske utviklingen, jetfuelprisene, valuta, og intenst konkurransepress, opplyses det i selskapets kvartalsrapport i dag.

Samtidig skriver flyselskapet at det akselererte kostnadskuttprogrammet 4Excellence har generert resultater som vil øke gjennom andre halvår. Tiltakene er på fem milliarder svenske kroner i 2012/2013.

Streikekaos og flytrøbbel
Verken SAS eller Norwegian hadde tidligere i sommer full oversikt over hvor mye penger de tapte på vekterstreiken, som brøt ut 1. juni, ble trappet opp 4. juni og 6. juni og varte frem til fredag 8. juni da regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemd. Men NHO Luftfart har beregnet at flybransjen tapte mellom 100 og 150 millioner kroner.

Flyselskapene unngikk med nød og neppe flygerlederstreik like etter, som ifølge ekspertene kunne blitt enda dyrere.

Les: Ferien din kan bli avlyst

Vekterstreiken er det ikke det eneste uforutsette problemet SAS har hatt i sommer. Sommerens gjentatte problemer med langdistanseflåten til SAS har også kostet flyselskapet dyrt.

Regningen kan komme opp i et tosifret millionbeløp, anslår eksperter. Først og fremst er det utgifter til reparasjoner av flyene, som i flere tilfeller har blitt fløyet tomme hjem fra USA til reparasjon i København.

I tillegg kommer utgifter til kompensasjon til de passasjerene som skulle ha vært med de avlyste avgangene.

Les: Millionregning til SAS etter langdistansetrøbbel



SAS Gruppen