Til tross for passasjerøkning og spareplaner må SAS tåle røde tall i årsregnskapet.

SAS-sjef Rickard Gustafson advarer om at det neste kvartalet vil bli svakt:

- På grunn av sesongeffekt vil det første kvartalet 2013 bli ekstremt svak, sier han i rapporten. Men fremtiden ser lysere ut:

Det nye året kan ende med et positivt resultat før skatt - og en ebit-margin på over tre prosent. Effektene av spareplanen vil være på 1,5 milliarder svenske kroner på driften allerede i 2012/2013, ifølge SAS.

«Vi venter fortsatt en negativ trend for Rask og yield, men gitt at ingen signifikant negative uventede ting skjer i vårt forretningsmiljø, og drivstoffprisene forblir stabile på dagens nivåer, ser SAS potensiale for å levere positiv ebit-margin på over tre prosent i regnskapsåret 2012/13», heter det i rapporten.

Minus i oktober
SAS Gruppen fikk et resultat før skatt på minus 1.052 millioner svenske kroner i oktober 2012, mot et resultat på minus 67 millioner kroner samme kvartal året før.

Det opplyser selskapet i en melding onsdag.

Ebitdar før engangsposter ble 697 millioner svenske kroner i oktober (293).

Resultatet er belastet med engangsposter på 1.380 millioner svenske kroner, mens analytikerne ventet en avsetning på 972 millioner kroner.

SAS har allerede meldt om resultater per kalendermessig tredje kvartal. I forbindelse med omlegging til nytt regnskapsår forkortes 2012 fra januar til og med oktober.

Driftsresultatet for måneden ble -914 millioner svenske kroner (17). Omsetningen var 3.907 millioner kroner (3.731).

- Ikke på noen måte tilfredsstillende
- Nye kollektivavtaler og full implementering av spareplanen 4Excellence Next Generation skaper forutsetninger for vekst og lønnsomhet. Implementering av planen gir omfattende omstruktureringskostnader som belaster helårsresultatet 2012, skriver SAS-sjef Rickard Gustafson i en kommentar.

Han peker på at det underliggende årsresultatet på 23 millioner svenske kroner før engangsposter er noe bedre enn forventet, men at nivået ikke på noen måte er tilfredsstillende.

- Vi gjør imidlertid fremskritt både på inntekts- og kostnadssiden, noe som kan ses gjennom økt effektivitet, fortsatt senkning av enhetskostnaden samt en positiv utvikling på yield og Rask. Året som helhet (januar-oktober 2012) gir et milliardtap, først og fremst som et resultat av de kommuniserte omstruktureringskostnadene for å implementere 4XNG-planen, skriver Gustafsen i rapporten.

Omsetningen i timånedersåret endte på 36 milliarder svenske kroner, mens nettoresultatet havnet på et underskudd på en knapp milliard svenske kroner. For regnskapsåret hadde SAS ventet et svakt negativt resultat før skatt og engangsposter - noe det for så vidt levde opp til med overskuddet på 23 millioner.

Men når skatt og engangsposter regnes inn, blir tallet forvandlet til en bunnlinje med et tap på 985 millioner svenske kroner, fremgår det av regnskapet.

Les også: Forventer SAS-overskudd neste år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.