SAS har i flere måneder gjort lydopptak av ansatte som informerer om egen sykdom.

SAS har benyttet seg av det danske selskapet MedHelp for å registrere sykmeldinger fra 2.000 norske ansatte. De ansatte er pliktige til å gi beskjed på telefon om at de er syke, og disse telefonsamtalene har blitt tatt opp, skriver Bergens Tidende.

Telefonene til MedHelp besvares av sykepleiere. Etter at de ansatte har meldt ifra om sykefravær, blir de spurt om spørsmål av medisinsk karakter, som de imidlertid står fritt til å svare på.

Ifølge MedHelp er denne praksisen lovlig, men Datatilsynet har aldri hørt om lignende praksis i norsk arbeidsliv og mener det bryter med personvernloven.

- Personverninngripende

– Vi vurderer saken som personverninngripende. Samtaler der ansatte skal skildre helseplanene sine skal ikke tas opp på bånd, det er nokså alvorlig, sier saksbehandler i Datatilsynet, Hågen T. Ljøgodt til avisa.

Datatilsynet reagerer også på at MedHelp har sendt opplysninger om sykefravær på epost til SAS, uten at informasjonen har blitt kryptert, noe som er pålagt.

Grundig vurdert

– Alle sider av saken ble grundig vurdert juridisk før tjenesten startet opp, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, og legger til at SAS og MedHelps oppfatning var at tjenesten ikke var i strid med norsk lovgiving. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.