Skal du fly mellom Trondheim og Oslo med SAS og ennå ikke kjøpt billett, bør du ha god tid. SAS har dratt ned antallet avganger mellom de to byene fra 19 til åtte. Neste ledige billett er først om noen dager, passasjerene står i kø og de få flyene som går er smekkfulle.

- Dette er første uke vi har midtsommerproduksjon. Men fortsatt er det mye forretningstrafikk, sier kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Han innrømmer SAS har bommet på planleggingen.

- Vi hadde en klar indikasjon på det samme ifjor, og det er helt klart at dette må vurderes helt annerledes neste år, sier Johansen.

Ikke godt nok

Også Norwegian har tatt ned kapasiteten, noe som fører til at enda færre billetter er tilgjengelig mellom de store norske byene.

- Er dette god nok tilbud til SAS-kundene?

- Nei. Dette er ikke godt nok. Etterspørselen er på et helt annet nivå enn kapasiteten. Det er beklagelig, sier Knut Morten Johansen.

Årsaken til kutt i rutetilbudet er at selskapene har flyttet produksjonen til charter og ferietrafikk sørover i Europa, samtidig som piloter og kabinpersonell også ferierer. I tillegg har SAS satt mange fly på bakken for sommeren.

Også Norwegian beklager kapasitetsproblemer.

- Ved overgang fra sommer- til vinterprogram eller vice versa er det helt vanlig at kapasiteten tilpasses etterspørselen. Noen ruter vil oppleve å få flere avganger, mens andre vil ha færre, sier presseansvarlig Daniel Kirchhoff i Norwegian.

- Vi har behov for ekstra kapasitet på noen ruter, som skyldes at vi ikke har nok piloter i en periode utover sommeren. Derfor har vi leid inn fly fra andre operatører som kan få våre passasjerer avsted. Passasjerene som blir berørt vil få beskjed av oss. Flyene kommer fra andre europeiske selksaper, men vi forstår hvis folk er skuffet over at ikke kommer til å fly med våre fly. Derfor har vi også tilbudt at man kan få pengene tilbake hvis man likevel ikke ønsker å reise. Vi beklager situasjonen overfor de berørte passasjerene.

- Det er fullt

Knut Morten Johansen sto selv i kø tirsdag for å få plass på flyet fra Oslo til Stockholm.

- Dette går neppe bra. Det er fullt, selv om vi ikke har dratt ned kapasiteten så mye her, sier Johansen.

I tillegg til kapasitetskutt, har SAS også solgt flere gruppebilletter på flyseter som ikke eksisterer, noe som har ført til en dramatisk overbooking på enkelte avganger. SAS hevder dette skyldes en teknisk feil fra bookingprogrammet Amadus.

- Dette har gitt oss utfordringer, sier Johansen.

Mandag kveld satte SAS opp en buss fra Trondheim til Oslo for å frakte et fotballag som til tross for å ha billetter ikke fikk plass på flyet.

 

LES OGSÅ OM:

Kommentar: Stavanger trenger en plan: Oljehovedstaden i trøbbel dnPlus

Kidsa lærer om penger, "hater" og publiseringsstrategi: Bruker sommeren på Youtube-skole dnPlus

Frykter det ukjente: – Krisestemning i aksjemarkedet dnPlus

Gidder ikke å krangle med flyselskapene - går glipp av hundrevis av millioner kroner

- Uakseptabelt å gå med på et slikt krav fra en så stor gruppe ansatte med gjennomsnittslønn på over én million dnPlus

 

SE OGSÅ:

På sommerskole med Youtube-heltene
På Løren i Oslo har 110 elever i alderen 10-14 år denne uken sine egne idoler som lærere. Nå skal de lære å bli gode youtubere av dem som har det som yrke.
03:08
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.