Det voldsomme prispresset har tæret hardt på flyselskapene.

Etter at SAS presenterte sine tredjekvartalstall i høst, sa konserndirektør Eivind Roald til DN at kundene måtte belage seg på betale litt mer for å fly. Nå har SAS satt opp billettprisene, bekrefter han.

- Ja, vi har hevet prisene, og det har vi kunnet gjøre fordi vi har utviklet bedre produkter som folk har vært villige til å betale litt ekstra for. Men det er ikke snakk om noe voldsomt prishopp. Folk tåler å betale noen få hundre kroner ekstra - de merker det vel knapt, sier Eivind Roald.

Torsdag leverte SAS nok en gang blodrøde tall: Flyselskapet gikk nesten en halv milliard svenske kroner i minus i fjerde kvartal og lanserte samtidig en ny spareplan som skal generere resultateffekter på 2,1 milliarder svenske kroner med full effekt i 2017.

Les hele saken her: SAS leverer knallrøde tall - og fortsetter å kutte

Spår videre prisoppgang

Eivind Roald tror dessuten at prisene skal videre opp. Dét har sin naturlige forklaring:

- Jeg tror vi vil fortsatt se en svak prisøkning de neste seks til ni månedene. Kapasiteten reduseres gradvis i Europa, og da er det helt naturlig at prisene stiger noe, sier Roald.

Eivind Roald sier at både flyselskaper og forbrukere er tjent med at det blir litt dyrere å fly.

- Det er en fornuftig utvikling. Ingen er tjent med at SAS og Norwegian taper penger. Da ender det bare med at vi må kutte ruter og redusere tilbudet vårt - og det ønsker vel ingen?

Gratis takket være reklame?

Selv om prisene har steget svakt sier Eivind Roald til VG i dag at fremtidens flyreisen kan bli gratis - takket være reklame ombord i flyene.

- Jeg tror at du i 2018 kan fly uten å betale mer enn skatter og avgifter. I dag aksepterer du reklamesnutter på Spotify i bytte mot gratis musikk. På samme måte vil du kunne få en gratis flytur mot at du må gjennom en del reklame, sier han til VG.

Les også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.