Flyselskapet SAS leverte svært svake tall i andre kvartal.

- Vi er skuffet over tallene, og det er dårligere enn fjoråret, sier salgs- og markedsdirektør Eivind Roald i SAS til DN.

Resultatet endte på 127 millioner svenske kroner, mot 355 millioner kroner samme kvartal året før. De tallene skuffet også selskapets svenske konsernsjef: Kjempesmell for SAS

Roald peker på tre hovedgrunner til SAS' kjempesmell i årets andre kvartal.

  • Økt konkurranse fører til press på priser og dermed også på inntektene.
  • Svakere norsk krone gir en stor, negativ valutaeffekt
  • Høyere vedlikeholdskostnader, delvis på grunn av en regnskapseffekt som kommer av en ny måte å føre disse kostnadene på.

Han legger også til at terrorangrepet i Brussel tidligere i år påvirket SAS’ inntjening i kvartalet, ettersom selskapet har mange flyvninger som går gjennom byen.

«Fantastisk»

På tross av det svake kvartalet ser Roald noen lyspunkter:

- Vi er fornøyd med at vi har flere Eurobonus-kunder, og at det er stor interesse for den nye interkontinentale satsingen vår. Med åpningen av Los Angeles og Boston har vi en stor tilstrømming.

Men prisen på flyvningene er for lave til å føre til noen betydelig inntjening, noe Roald mener er helt naturlig.

- Det er en naturlig dynamikk. Vi setter en pris for å skape stor interesse, sier han.

Han peker også på SAS' utvikling i Sverige som «fantastisk».

- Vi har hatt en fantastisk utvikling, ettersom vi tar inn 2-3 prosent i markedsandel i konkurranse med både Norwegian og Ryanair.

Han er også fornøyd med at Parat bekrefter enighet i pilotmeglingen . Men lønnsforhandlingene fører til økende kostnader for selskapet, som ifølge Roald allerede «ligger noen hundrelapper over» konkurrentene i pris.

- Vi er godt fornøyd med lønnsoppgjøret, og at vi klarte å unngå streik. Men slike lønnsoppgjør driver kostnadene opp, sier han.

- Møtte noen vegger

På sikt mener den norske SAS-toppen at omfattende kostnadskutt vil føre SAS i riktig retning.

- Økt konkurranse vil føre til en prisnedgang som gjør at vi vil ta grep for å være konkurransedyktig fremover, sier Roald.

Han ønsker ikke å kommentere hvilke spesifikke kostnadskutt det er snakk om, men sier de vil annonseres i løpet av sommeren.

- Hvis du ser det lange løpet i SAS så er utviklingen to skritt frem og ett tilbake. Vi har hatt en rekke kvartaler der vi beveger oss i riktig retning. Vi møtte noen vegger dette kvartalet, men trenden er i riktig retning, sier han.

Fremover vil de viktigste satsingene til SAS være etablering av nye ruter, økte investeringer og Eurobonus-programmet, ifølge Roald.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Det norske oljeselskap og BP Norge fusjonerer

Oljeministeren: - Spennende

Analytiker: - Dette er en strålende avtale  

Investor Christen Sveaas har kranglet om skog i ti år. Men denne gangen gir han seg ikke når han dør engang: – Klart jeg tar det personlig dnPlus  (DN+)

Reiseplaner? Sjekk de ekstreme unntakene hvor valutaene er blitt betydelig billigere for nordmenn.

Stordalen om konkurrentens nedleggelse: – Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie dnPlus  (DN+)

Konkurrenten svarer: Tror Stordalen har fått solstikk

Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Episode 12: Er Vipps egentlig så revolusjonerende? Hvilke biler kjører vi om ti år? Og er det virkelig bråstopp i næringseiendom?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.