Torsdag solgte den norske og den svenske stat 23 millioner ordinære aksjer i SAS AB gjennom en auksjonsprosess gjennomført kvelden før.

Dette tilsvarer 7 prosent av aksjene i selskapet.

- Jeg er godt fornøyd med nedsalget og måten det har skjedd på, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Den norske stat eier etter dette 37,8 millioner aksjer i SAS AB, tilsvarende 11,5 prosent av aksjene i selskapet.

Prisen per aksje ble fastsatt til 15,5 svenske kroner, og staten mottar totalt omlag 132 millioner norske kroner for aksjene.

- Vi har ikke hastverk

- SAS har hatt en positiv operasjonell utvikling i det siste, og jeg har stor tro på at selskapet vil arbeide målrettet for ytterligere å forbedre sin konkurranseposisjon.  Regjeringen har vært klar på at selskapet vil være tjent med andre eiere enn den norske stat og transaksjonen bidrar til dette. Selskapets situasjon og utviklingen i markedet vil bli hensyntatt ved et eventuelt ytterligere salg. Vi har ikke hastverk og vil fortsatt være en betydelig aksjonær i tiden fremover samtidig som vi også er åpne for å vurdere industrielle løsninger, sier Mæland.

 Kjøperne av aksjene inkluderer investorer fra Norge og fra utlandet. Departementet vurderer transaksjonen, hvor den svenske og norske stat samordnet salget av aksjer i SAS, som vellykket, ifølge meldingen.

- Ingen gode grunner til at staten skal eie et flyselskap

Onsdag meldte den norske og den svenske staten at salget skulle være på 19 milliononer aksjer, tilsvarende 5,8 prosent av de utestående aksjene i selskapet, men grunnet stor interesse fra investorer ble antall aksjer som skulle selges økt til 23 milllioner.

- Regjeringen har som ambisjon å styrke det private eierskapet i Norge og denne transaksjonen er i tråd med dette. Som det fremgår av eierskapsmeldingen skal privat eierskap være hovedregelen. Statlig eierskap skal begrunnes særskilt. Det er ingen gode grunner til at staten skal eie et flyselskap, sier Mæland i meldingen.

Citigroup, Nordea og Swedbank har vært finansielle tilretteleggere for den svenske og den norske stat ved planleggingen og gjennomføringen av transaksjonen. Pareto Securities og Advokatfirmaet Wiersholm har vært henholdsvis finansiell og juridisk rådgiver for den norske stat i forbindelse med transaksjonen.

Som en del av vilkårene ved transaksjonen kan ikke statene, med enkelte markedsmessige unntak, selge ytterligere aksjer i SAS AB i en periode på 180 dager etter gjennomføringen av salget.

Pengene fra salget går inn på en konto i Norges Bank og forvaltes sammen med annen overskuddslikviditet.

Les mer:
Norge og Sverige starter salg av SAS-aksjer
- Fornuftig av staten å selge SAS
Nå går SAS så det suser

 

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

 
- Dette er bra!
DNs teknojournalist tester Play Station VR.
02:57
Publisert:

Prat påvirker ofte markedet
Signaler om produksjonskutt gir store prisutslag på oljeprisen. DNs kommentator Bård Bjerkholt om presidentvalget og andre drivere i markedet.
02:21
Publisert:
 


Saken oppdateres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.