Flere tusen arbeidsplasser i Norge står i fare for å forsvinne dersom regjeringens forslag til ny utlendingsforskrift for internasjonal luftfart blir gjennomført, advarer SAS i sitt høringsbrev til regjeringen.

Konkurransevridd

SAS skriver at regjeringens forslag vil bety at besetningsmedlemmer fra lavkostland utenfor EØS-området tilnærmet ubegrenset kan benyttes på fly som er registrert i Norge.

– Vi får da en situasjon som er konkurransevridende ved at besetninger fra lavkostland har betingelser som er langt under skandinavisk nivå. Slik SAS ser det, handler dette ikke om konkurranse på like vilkår, men å skaffe enkelte flyselskap et konkurransefortrinn overfor selskaper som SAS, med vilkår i henhold til normalen i norsk arbeidsliv, heter det i høringsbrevet.

SAS skriver videre at det er takket være unntak og dispensasjoner at Norwegian har kapret markedsandeler på den interkontinentale rutene de siste tre årene.

Sosial dumping

Fra før har LO og Parat advart mot sosial dumping. SAS skriver i brevet til regjeringen at konsekvensen av forslaget kan være at også de vil måtte tilpasse seg, men legger til at «dette ikke er en ønsket utvikling».

– Det betyr at man gjør et klart valg om å prioritere vekst for Norwegian og ansettelsespolicy med personell fra tredjeland, på bekostning av SAS og våre ansatte fra Skandinavia, heter det om regjeringens forslag.

– Spesialbehandling

Forslaget til ny utlendingsforskrift ble sendt på høring med kort frist etter at Norwegian varselet om et mulig søksmål mot staten. SAS retter krass kritikk mot måten konkurrenten har utfordret regler og praksis på.

– Slik SAS ser det, er det hele begrunnet i at man må ha endrede rammebetingelser for å kunne konkurrere med «de etablerte». At man må ha nye rammebetingelser som en ny aktør innen et marked for å kunne konkurrere, tilsier at man i utgangspunktet har behov for spesialbehandling. SAS ser ikke hvorfor norske myndigheter skal gi etter, når det er de etablerte selskaper og deres ansatte som da blir rammet, skriver SAS-direktør for myndighetskontakt Ove Myrold.

Avviser kritikken

Norwegian har flere ganger avvist påstander om sosial dumping. Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen mener SAS sprer usannheter om selskapet.

– Det presiseringen av utlendingsforskriften handler om, er at Norge må ha et regelverk som likebehandler personale om bord hos norske og utenlandske flyselskaper i internasjonal trafikk, sier han til NTB.

Han viser til at SAS' passasjerer fra Oslo til Thailand blir fløyet med samarbeidspartneren Thai, hvis mannskap kan overnatte i Oslo uten norsk arbeids- og oppholdstillatelse.

– Norwegian er et internasjonalt flyselskap med baser i Europa, USA og Thailand, og ber derfor om samme behandling som våre internasjonale konkurrenter, sier han, og avviser at selskapet setter arbeidsplasser i fare:

– Langdistansevirksomheten vår er internasjonal, og gjennom et sterkt globalt Norwegian trygger vi arbeidsplassene i Norge. Ved at vi flyr stadig flere utenlandske passasjerer til Norge, bidrar vi til verdiskapning og nye arbeidsplasser i turistnæringa i Norge, sier Sandaker-Nilsen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.