I den syv dager lange streiken i mai i fjor måtte flyselskapet innstille nærmere 4.000 flyvninger. Mange reisende har i etterkant bedt om erstatning fra flyselskapet.

I slutten av august slo det svenske svaret på transportklagenemnda fast at passasjerene ikke hadde rett på erstatning. Årsaken var at flyselskapet ikke må betale for forsinkelser som følge av «ekstraordinære omstendigheter», ifølge EUs flypassasjerforskrift.

Men nå har tingretten i Attunda i Sverige begjært en EU-domstol om å komme med en såkalt klargjøring om tolkningen av «ekstraordinære omstendigheter». Tingrettsdommer Johan Nordin mener det er stor sannsynlighet for at EU-domstolen kommer til å gjøre dette.

Årsaken til at tingretten har bedt om en klarering er at det ikke er blitt tatt en veiledende avgjørelse fra EUs domstol om hvorvidt streik utgjør en «ekstraordinær omstendighet».

Avgjørelsen kan i tillegg til å få konsekvenser for SAS-passasjerene som vil ha erstatning etter streiken, få konsekvenser for flyreisende i hele EU.

Det er ventet at det vil ta noen måneder før EU-domstolen behandler saken fra Attunda tingrett.

Transportklagenemnda i Norge har også avslått kravet om kompensasjon for SAS-kunder etter streiken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.