Hvor mye koster det å få sendt en container med varer over havet?
Du vet antageligvis ikke svaret. Men mer overraskende: Spørsmålet har skapt hodepine selv for noen av verdens største selskaper.
Å navigere mellom shippingbransjens mange mellomledd, speditørene, har vært en tidkrevende og kostbar affære. Og å vite om du har forhandlet deg til en god pris eller blitt rundlurt har vært vanskelig fordi bruken av rabatter er så utstrakt at de åpne prislistene ikke gir noen god pekepinn.
Siden 2012 har Xeneta jobbet for å løse gåten – og med det sprenge prishemmeligholdet innen container-shipping.
– Vi hadde ikke produktet klart, bare en visjon og et mål. Vi var to enkle bondegutter som du vet, sier gründer Patrik Berglund (34), som sammen med Thomas Sørbø (36) kom på ideen:
Ved å få en rekke av verdens største fraktkunder, speditører og rederier til å dele sine data med Xeneta, har selskapet kunne lage en prissammenligningstjeneste.
Og nå har en av Norges rikeste familier, med røtter i shipping, fått øynene opp for selskapet.
Investerer 100 millioner kroner
Venturefondet Smedvig Capital, som har base i London, leder nå en ny investeringsrunde i Xeneta.
Bak fondet står Smedvig-familien, som gjennom 100 år har vært en betydningsfull aktør i norsk næringsliv, med røtter i Stavanger og shippingindustrien.
Et venturefond er et fond som investerer i oppstartsselskaper som gjerne har kommet seg gjennom den helt tidlige fasen, men nå skal vokse.
Totalt henter Xeneta inn 12 millioner dollar fra Smedvig Capital og eksisterende investorer, tilsvarende 99,96 millioner kroner etter dagens kurs.
Skal ansette 20–30
Den nøyaktige verdsettelsen på selskapet etter emisjonen er ikke kjent, men et forsiktig estimat basert på lignende ventureinvesteringer i samme klasse og bransje, tilsier en verdivurdering på minst en kvart milliard.
Pengene skal Xeneta blant annet bruke på mellom 20 og 30 nyansettelser. I dag har selskapet 40 ansatte, fordelt på 17 nasjonaliteter. Hovedkontoret ligger på Grünerløkka i Oslo, men selskapet har også kontorer i Hamburg og New York.
– Vi skal ekspandere videre i USA men også se mot Asia, sier Berglund.
Gullet er data
I dag selger selskapet en abonnementstjeneste hvor både speditører og selskaper som frakter mye gods kan bruke Xenetas data for å forstå hva en rettferdig pris på frakt vil være.
Men teknologiselskapet har også gjort sine første handler hvor kunden og speditøren ikke forhandler pris, men kun legger Xenetas analyse av markedssnittet til grunn. Da tar Xeneta et par prosenter av transaksjonen, som fort kan bli mye penger i en fraktbransje som omsetter for 200 milliarder dollar årlig.
Xeneta ser også på muligheten for å helt enkelt selge sine anonymiserte rådata. Informasjon om verdens handel kan være verdifullt for blant annet store investerings- og analyseselskaper.
Taper penger
I 2015 gikk selskapet 20 millioner i underskudd. Heller ikke i år regner selskapet med å gå i pluss, men har et mål om å nå rundt 16 millioner kroner i abonnementsinntekter (ARR).
– Forblir dere i shipping, eller nærmere dere dere andre fraktbransjer?
– Bra spørsmål. Jeg og Tomas tok en kaffe i stad. Vi snakket om når vi kan begynne å se på flyfrakt. Vi nærmer oss det tidspunktet. Så har vi lært oss at vi skal være varsomme med å bite over for mye, sier Berglund.
Hør DNs podkast «Finansredaksjonen» om Kina-sjokket
Økonomer har alltid sagt at internasjonal handel skaper vinner og tapere, men mange ble likevel overrasket over hvor dype spor handelen med Kina har satt i det amerikanske industrilandskapet. Regioner i USA som har vært spesielt utsatt for importkonkurranse fra Kina, sliter flere år etter med høy arbeidsledighet, lavere lønn og flere på trygd. DNs Marte Ramuz Eriksen og Bård Bjerkholt diskuterer med Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen og førsteamanuensis Andreas Moxnes.
&lt;/p&gt;</p></field><field name="paid">false</field><field name="enablerefereraccess">false</field><field name="alternativebylines"><value><field name="alternativebylinevalue">Markus Tobiassen</field><field name="alternativebylineemail">markus.tobiassen@dn.no</field><field name="alternativebylineuserid">110</field></value></field><field name="fbfeed">false</field><field name="exclude">false</field><field name="dncommentsenabled">true</field><field name="showrelatedtaggedomselement">true</field><field name="showrelatedtaggedproffelement">true</field><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Xeneta" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Smedvig_Capital" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Patrik_Berglund" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Thomas_S%C3%B8rb%C3%B8" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Shipping-1" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Teknologi-1" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Handel-1" relevance="1.0"/></content></escenic></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.