Det norske oljefondet, som offisielt går under navnet Statens pensjonsfond utland, har i dag investeringer for mer enn 3400 milliarder kroner verden over.

Våre felles sparepenger har blant annet sikret oss solide eierandeler i selskaper som teknologigiganten Apple og oljegigantene Shell, Exxon Mobil og BP. Handlegaten Regent Street i London og ærverdige bygninger langs Champs Elyses i Paris er også på listen over fondets 13.000 ulike eierposter i selskaper, obligasjonslån og eiendommer over hele verden.

Superraske biler
Et av fondets siste oppkjøp må også kunne sies å være av den mer spektakulære sorten. Ifølge Financial Times har forvalterne i Norges Bank Investment Management besluttet å bruke 300 millioner dollar, tilsvarende nærmere 1,8 milliarder kroner, på å kjøpe en eierandel i selskapet som sitter på rettighetene til på det ypperste innen bilsport; Formel 1-sirkuset.

Ifølge avisen er det oppkjøpsfondet CVC som har solgt aksjene i Formula One til oljefondet. Formula One skal etter planen børsnoteres i Singapore denne sommeren.

Nå har oljefondet sikret seg i overkant av fire prosent av aksjene i forkant av børsnoteringen.

Halv milliard seere
Formula One sitter på medierettighetene til de rundt 20 årlige Grand Prix-løpene i Formel 1-sirkuset. Formel 1 er den ypperste racingklassen som er organisert innen Fédération Internationale de l'Automobile (FIA). Bilene er regnet for å være de raskeste i verden og kan nå hastigheter på opp mot 360 kilometer i timen. Løpene har over 500 millioner seere, ifølge Reuters.

I tillegg til oljefondet skal den amerikanske fondsgiganten Blackrock ha investert nærmere 200 millioner dollar i selskapet, mens forvaltningsselskapet Waddel & Reed har kjøpt aksjer for mer en 1,1 milliard dollar.

Gir kredibilitet
Salgene verdsetter Formula One-selskapet til til 7,2 milliarder dollar.

- Salgene gjør at man får reist litt kapital, som kanskje er nødvendig, og det gir børsnoteringen litt mer kredibilitet dersom velkjente investeringsmiljø kommer ombord før noteringen, sier Peter Elston i Aberdeen Asset Management til Reuters.

De amerikanske meglerkjempene Morgan Stanley og Goldman Sachs er tilretteleggere for børsnoteringen, som kan bli den største i Singapore siden begynnelsen på fjoråret.



Oljefondets største enkeltinvesteringer

Aksjer



Obligasjoner

Listene er basert på verdien ved utgangen av første kvartal. Kilde: Norges Bank Investment Management

Les også:

- Oljefondet kan være tomt i 2060 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.