- Vi vurderer Brasil som et særdeles viktig marked og ønsker å bli en viktig aktør innenfor dypvannsmarkedet i Brasil i årene fremover. Vårt fokus nå er på å vinne oppdrag på noen av boreskipene som skal bygges for Petrobras, sier konsernsjef Simen Lieungh.

Ifølge investeringsplanen vil Petrobras trenge 28 slike boreskip fram til 2020. Sju av disse skal bygges av brasilianske Atlantico Sul, og avgjørelsen om hvem som skal bygge de fire neste, er ventet i løpet av kort tid. Odfjell Drilling har inngått et partnerskap med det brasilianske konsortiet Galvao/Alusa Engenharia S.A, som er godt posisjonert i markedet før tildelingen.

- Vi forventer en avgjørelse i løpet av de neste to-tre månendene. Vi har brukt mye tid på å posisjonere oss, og etablerer oss lokalt for å bygge en lokal organisasjon slik at vi de neste tiårene kan operere på dette markedet som et brasiliansk selskap. Vi ser muligheter til å ekspandere kraftig, sier Lieungh til DN.no.

Tar tid
Etter mye snakk om lokalt innhold og mangel på arbeidskraft i Brasil, ber Simen Lieungh norske aktører i Brasil til å være tålmodige.

- Vi er nødt til å akseptere at det tar tid. Innenfor noen nisjer tillater brasilianske myndigheter at det leveres utstyr som ikke er fra Brasil, fordi det ikke er noen i Brasil som produserer dette i dag. Dette gjelder for eksempel spesifikt, avansert boreutstyr. På sikt ønsker de at det skal produseres her. Juletrær, manifolds og annet undervannsutstyr, som blant annet Aker leverer, produseres i Brasil og har 100 prosent brasiliansk innhold, men det har tatt 15 år. Etterhvert vil man kunne utvikle kompetanse for å lage boreutstyr og annet. Det kommer sakte, men sikkert, men det skjer ikke over natten, og det må vi erkjenne, sier Lieungh.

Lærer opp lokale
Han ser også på tilgangen på kompetent arbeidskraft som en utfordring, og Odfjell Drilling driver allerede opplæring av brasilianske ingeniører og teknikere i Norge.

- Vi knytter til oss unge, dynamiske folk, tunge og dyktige ingeniører. Det er første og fremst teknikerne vi ønsker å utdanne før vi setter dem inn i operasjoner her. Slik ønsker vi å bygge kompetanse lokalt, og dette er også noe myndighetene legger vekt på. Det kommer til å ta noen år, men vi har vært gjennom det før. Vi er vant til å gjøre det på alle våre rigger rundt i verden, sier Lieungh.

Flere operatører
Han ser ikke kravet om lokalt innhold som den største flaskehalsen, men skulle gjerne ha sett flere operatører på de gigantiske presalt-feltene.

- Jeg mener at Brasil burde slippe til flere, ikke bare Petrobras. Jeg ville gjerne hatt alle de store oljeselskapene her, for jeg tror proppen blir om Petrobras klarer å håndtere alt dette selv, sier han.

Dette var også noe nærings- og handelsministern tok opp på et møte med Petrobras-sjefen José Serigo Gabrielli, uten å få noe særlig gehør for det. Utenlandske selskaper kan eie andeler av presalt-feltene, men bare Petrobras kan operere dem.

Det var også Trond Giske som åpnet Odfjell Drilling sitt nye kontor i sentrum av Rio de Janeiro fredag.

– Brasils enorme olje og gassreserver gir norsk offshorenæring gode muligheter til å bidra med sin spesialkompetanse, sa Giske under åpningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.