Det er ikke bare Norge som merker konsekvensene av at oljeprisen er halvert siden ifjor sommer.

Nå oppgis det at underleverandørene som arbeider med statlige prosjekter i Saudi-Arabia må vente opptil seks måneder på overtid før de får betalingene sine, skriver Bloomberg News.

Ifølge kildene skal årsaken være at staten ønsker å beholde pengene så lenge som mulig. Ifølge Bloomberg har utsatte betalinger økt i år samtidig som staten også prøver å forhandle seg til lavere priser.

Når vi vet at oljeinntektene utgjør rundt 80 prosent av Saudi-Arabias totale inntekter, så er det ikke rart at noe må gjøres med statens finanser.

Har solgt USA-gjeld

Så langt har Saudi-Arabia forsøkt å håndtere oljesmellen med å kutte i offentlige utgifter, ta opp obligasjonslån og spise av valutareservene.

Hittil i år har Saudi-Arabia ifølge Bloomberg kvittet seg med nettofordringer overfor utlandet, blant annet amerikanske statsobligasjoner, for 82 milliarder dollar (over 660 milliarder kroner).

- Det er vanskelig å ikke øke utgiftene når oljeprisen stiger, med veldig vanskelig å kutte når prisen faller. Kuttene kommer - underskuddet på statsbudsjettet er alt for stort til å bli ignorert og late som om alt er som før, skrev HSBCs sjeføkonom for blant annet nord-Afrika og Midtøsten i et epost-svar til Bloomberg News.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Saudi-Arabia er villige til å bruke sin bazooka
 

Saudi-Arabia trekker inn titalls milliarder dollar fra utenlandske fond