Det seneste fallet i oljeprisene fører til at Saudi-Arabia kommer i sentrum for oppmerksomheten.

Enkelte Opec-medlemmer oppfordrer til ny Opec-diskusjon om kutt i produksjonen.

Det skriver The Wall Street Journal tirsdag.

Fallet har svekket et viktig element i Saudi-Arabias strategi om høy produksjon for å sikre globale markedsandeler:

Etterspørselsveksten som en gang virket så solid, ser ikke så stabil ut lenger, hovedsakelig som følge av bekymringer for Kinas økonomi.

Dette har igjen fremmet spørsmålet som har vært i sentrum for oljemarkedene i mer enn et år: Vil verdens største oljeeksportør kunne foreta innstramminger i produksjonen i håp om å stabilisere prisene?, skriver avisen.

Ba Opec endre kurs

Selv før den allmenne nedgangen i oljemarkedet ble trappet opp mandag, hadde svakere oljepriser ført til at Algerie på ny oppfordret Opec til å endre kurs, og drøfte produksjonskutt.

Mandag sa Iran at landet er positivt til et ekstraordinært møte i Opec, selv om landet gjentok løfter om å øke sin egen produksjon så snart internasjonale sanksjoner oppheves.

Utspillene er rettet direkte mot Saudi-Arabia, som er det eneste landet som er i stand til å lede et forsøk på å redusere oljeproduksjonen.

Under press

Også Saudi-Arabias egen, kortsiktige utvikling settes under press.

Landet ventes nå å få et budsjettunderskudd på opptil 150 milliarder dollar, eller rundt 20 prosent av sitt brutto nasjonalprodukt, sammenlignet med kun tre prosent i fjor, ifølge Det internasjonale valutafond (IMF).

Saudi-Arabia har ikke gitt noen offisiell kommentar, eller vist tegn til endret standpunkt.

- Selv om prisene faller videre, vil Opec ikke foreta noe kutt, sa en saudiarabisk oljeselskapsleder mandag, ifølge The Wall Street Journal.

 

Les også: - Overdreven panikk i Kina

- Ingen grunn til panikk

Disse fondene har tapt mest på børsuroen

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Det er usikkerhet rundt oss:

Det er usikkerhet rundt oss
Statsminister Erna Solberg om fallet i aksjemarkedet
00:32
Publisert: