Visekronprins Mohammad bin Salman legger frem planer for Saudi-Arabias økonomi de neste årene i et fem timer langt intervju med Bloomberg.

Han ønsker å lage verdens største statseide fond som skal forvalte saudiske verdier til over to tusen milliarder dollar. Det tilsvarer 16.600 milliarder kroner, og vil i så fall være over det dobbelte av det Statens Pensjonsfond Utland, eller Oljefondet, er verdt i dag.

For et drøyt år siden var Muhammad bin Salman hoffmester i Saudi-Arabia. I dag er han visekronprins i landet, verdens yngste forsvarsminister og har overoppsyn med både det statlige oljeselskapet Saudi Aramco og landets økonomi.

Han har allerede lagt frem ambisiøse reformplaner tidligere i år: Han skal totalforandre Saudi-Arabias økonomi

Vil notere Aramco

Den saudiske prinsen har tidligere hintet til en mulig børsnotering av landets nasjonale oljeselskap Saudi Aramco. Dersom det skjer er det ventet å bli verdens største selskap målt i børsverdi.

Ifølge Bloomberg kan noteringen skje allerede i 2017.

- Å notere Aramco og overføre midlene til Saudi-Arabias statlige sparefond vil teknisk sett gjøre at investeringer blir hovedkilden til Saudi-Arabias statsinntekter, ikke olje, sa visekronprinsen til Blooberg.

Etter at Saudi-Arabia i desember offentliggjorde rekordstort underskudd på hele 855 milliarder kroner, har landets myndigheter sett seg nødt til å legge om den økonomiske politikken i landet.

Saudi-Arabia har allerede kuttet subsidier på drivstoff, vanntilførsel og elektrisitet, og store infrastrukturprosjekter er utsatt eller kansellert.

Saken oppdateres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.