Nye lover i Saudi-Arabia begrenser makten hos det fryktede religionspolitiet, skriver Reuters.

Det kommer etter en rekke kontroversielle hendelser som har fått oppmerksomhet blant saudiarabere i sosiale medier.

Det religiøse politiet i landet er offisielt kalt Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice (CPVPV), eller Komitéen for fremme av dyd og forhindring av umoral på norsk.

Bekjemper «umoral»

De jobber på siden av det saudiarabiske politiet og har som oppgave blant annet å sikre at saudiske religionslover og følges, ved å sørge for at butikker stenger og at folk går i moskéen fem ganger daglig når det er bønnetid, hindre samvær mellom kvinner og menn som ikke er i familie, hindre bruk av alkohol og narkotika, bekjempe homofili, hindre avspilling av musikk og sikre at kvinner er tildekket i det offentlige rom.

Frem til nå har det religiøse politiet hatt brede fullmakter til å forfølge enkeltpersoner de mener ikke følger religiøse lover, og har av mange liberale saudiarabere vært fryktet i lang tid.

Nå har saudiarabiske politikere innskrenket disse fullmaktene, og religionspolitiet må nå rapportere alle uønskede eller ulovlige hendelser til politiet i stedet for å forfølge dem selv.

Det saudiarabiske religionspolitiet har møtt motstand både internasjonalt og blant liberale saudiarabere, men er sett på som en viktig alliert av landets konservative ledelse. Det er i dag anslått at religionspolitiet har en styrke på omtrent 5.000 personer over hele Saudi-Arabia.

Silter med oljeprisfall

Etter at Saudi-Arabia i desember offentliggjorde rekordstort underskudd på hele 855 milliarder kroner, har landets myndigheter sett seg nødt til å legge om den økonomiske politikken i landet.

Saudi-Arabia har allerede kuttet subsidier på drivstoff, vanntilførsel og elektrisitet, og store infrastrukturprosjekter er utsatt eller kansellert. Det krever bred støtte blant befolkningen. Financial Times' Midtøsten-korrespondent skriver at reduseringen av religionspolitiets fullmakter er et tiltak for å bedre velviljen i befolkningen, særlig blant landets unge -- og for å innføre mer vestlig-vennlige lover foran USAs president Barack Obamas besøk til landet neste uke.

I den mye omtalte spørreundersøkelsen blant arabisk ungdom, Unge arabere tar avstand fra IS , kom det denne uken frem at det arabisk ungdom ønsker mest er større personlig frihet og bedre rettigheter for kvinner. Saudi-Arabia var landet dette kom frem aller mest blant landene i undersøkelsen.

Les også på DN.no:

Norge har ennå ikke produsert halvparten av olje- og gassressursene  

Elizabeth Holmes (32) kan bli utestengt i to år  

Svensk gigantsuksess truer med utflytting

- Når jeg forteller at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning

Har du fått med deg denne? 
Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: - Når prisen er høy, så skal alle investere og de betaler hva som helst. Når prisen faller, vil ingen investere.

&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Religion" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Saudi-Arabia" relevance="0.6"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.