Tirsdag la skatteutvalget, ledet av Hans Henrik Scheel, frem et forslag til nytt skattesystem.

Flere av punktene i forslaget rammer boligmarkedet.

Les mer her: Slik er forslaget om boligskatt .

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge peker på at forslaget har ulike effekter på boligmarkedet. Ifølge ham vil økt eiendomsskatt føre til at investering i eiendom blir mindre attraktivt.

- Det blir mindre attraktivt å investere i eiendom kontra andre ting. Du mister deler av investormarkedet i boligmarkedet. Det har både positive og negative effekter sånn prismessig, sier Dreyer.

En taper på forslaget

Imidlertid trekker Dreyer frem særlig én gruppe som vil tape dersom forslagene trer i kraft.

- Vi vil få en effekt i leiemarkedet med at du blir beskattet av utleie av egen bolig. Det vil gi en umiddelbar effekt i høyere leiepriser, tror vi. Det gjør at de som blir rammet er de som ikke er inne i boligmarkedet, sier han.

Scheel-utvalget foreslo også å fjerne BSU-ordningen, og dette mener Dreyer vil ramme de unge som ønsker å komme inn i boligmarkedet. Han peker på at dersom dette punktet blir vedtatt kommer det til å bli enda vanskeligere for dem å komme seg inn på markedet.

- Hvis det er noen som er en taper i forslaget så er det de unge leietagerne som ønsker å kjøpe bolig etter hvert. Med fjerning av et av de få virkemidlene de har, gjør man ikke spillereglene enklere for de unge leietagerne som vil inn i markedet, undestreker eiendomstoppen.

Ønsker lavere transaksjonskostnader

Styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge. Foto:
Styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge. Foto: (Foto: Thomas T. Kleiven)
Styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge peker imidlertid på et punkt i Scheel-forslaget som boligmarkedet vil være tjent med.

- Det er viktig at det er så lett å få solgt og kjøpt bolig som mulig, det er et samfunnsøkonomisk gode. Det er her skatteutvalget peker på en stor uhensiktsmessiglighet og det er dokumentavgiften. 2,5 prosent i forbindelse med en transaksjon rimer ikke i forhold til kostnadene ved en transaksjon, sier han.

Eiendom Norge mener det er en god idé å fjerne denne avgiften.

- Det er selvfølgelig noe vi støtter. Har du lavest mulig transaksjonskostnad, så vil det være olje i maskineriet for å få aktivitet i eiendomsmarkedet, sier Laugen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om Scheel-utvalgets forslag:

- Vi må ikke begynne med å fortelle hva som ikke er mulig

Disse får en skattelette på en tusenlapp i måneden

Mener Scheel-forslaget vil gi dyrere bank og forsikringstjenester